29 iunie, 2020

Un judecător de la Curtea Constituțională a Germaniei (CCG) a declarat că Bundesbank este singura care poate decide dacă se retrage sau nu din programul de achiziţii de euro-obligaţiuni al Băncii Centrale Europene (BCE), menit să susțină economiile Zonei Euro în criza coronavirus.

Curtea Constituțională germană obligase Bundesbank (banca centrală a Germaniei), luna trecută, să iasă din programul BCE, dacă aceasta nu-i va dovedi necesitatea.

„Bundesbank este legată de decizia noastră, dar trebuie să decidă singură dacă declaraţia de motive a BCE respectă cerinţele noastre sau nu. Curtea Constituţională Federală nu mai este implicată”, a declarat Peter Huber, un judecător de orientare conservatoare al CCG, într-un interviu pentru Frankfurter Allgemaine Zeitung, citat de Reuters.


Curtea Constituţională a Germaniei (CCG) a emis în luna mai o rezoluţie potrivit căreia decis că BCE şi-ar fi depăşit mandatul odată cu achiziţiile sale de eurobaonduri şi a ordonat Bundesbank să se retragă din acest program, dacă BCE nu va putea dovedi în decurs de trei luni de ce este nevoie de acest program.

(Citiți și: „Curtea Constituțională din Germania se întoarce: cere BCE să motiveze necesitatea QE în trei luni, altfel Bundesbank va fi obligată să se retragă din program”)

Între timp valoarea achizițiilor a ajuns la peste 2.000 de miliarde de euro.

Decizia CCG a declanșat un conflict juridic fără precedent, în care o instanţă naţională caută să îşi extindă jurisdicţia asupra unei instituţii a Uniunii Europene şi încearcă să îi restrângă cadrul de acţiune..

Poziţia CCG a fost resimţită nu numai ca un atac la independenţa BCE, ci şi ca o problematizare a tratatelor europene, cu atât mai mult cu cât a fost invocat dreptul constituţional.


Criza pare acum să fi fost dezamorsată înainte de a lua amploare, căci BCE a acceptat fără comentarii să ofere Bundesbank, Jens Weidmann, o serie de documente pe care şi-a bazat deciziile sale de politică monetară, urmând ca acestea să poată fi prezentate Parlamentului şi guvernului german, aşa cum a solicitat Curtea Constituţională a Germaniei.

Un alt un judecător constituțional german, Astrid Wallrabenstein, declarase, săptămâna trecută optimistă, că se va găsi o soluție la dispută.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: