vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 iunie, 2020

Un judecător de la Curtea Constituțională a Germaniei (CCG) a declarat că Bundesbank este singura care poate decide dacă se retrage sau nu din programul de achiziţii de euro-obligaţiuni al Băncii Centrale Europene (BCE), menit să susțină economiile Zonei Euro în criza coronavirus.

Curtea Constituțională germană obligase Bundesbank (banca centrală a Germaniei), luna trecută, să iasă din programul BCE, dacă aceasta nu-i va dovedi necesitatea.

„Bundesbank este legată de decizia noastră, dar trebuie să decidă singură dacă declaraţia de motive a BCE respectă cerinţele noastre sau nu. Curtea Constituţională Federală nu mai este implicată”, a declarat Peter Huber, un judecător de orientare conservatoare al CCG, într-un interviu pentru Frankfurter Allgemaine Zeitung, citat de Reuters.


Curtea Constituţională a Germaniei (CCG) a emis în luna mai o rezoluţie potrivit căreia decis că BCE şi-ar fi depăşit mandatul odată cu achiziţiile sale de eurobaonduri şi a ordonat Bundesbank să se retragă din acest program, dacă BCE nu va putea dovedi în decurs de trei luni de ce este nevoie de acest program.

(Citiți și: „Curtea Constituțională din Germania se întoarce: cere BCE să motiveze necesitatea QE în trei luni, altfel Bundesbank va fi obligată să se retragă din program”)

Între timp valoarea achizițiilor a ajuns la peste 2.000 de miliarde de euro.

Decizia CCG a declanșat un conflict juridic fără precedent, în care o instanţă naţională caută să îşi extindă jurisdicţia asupra unei instituţii a Uniunii Europene şi încearcă să îi restrângă cadrul de acţiune..

Poziţia CCG a fost resimţită nu numai ca un atac la independenţa BCE, ci şi ca o problematizare a tratatelor europene, cu atât mai mult cu cât a fost invocat dreptul constituţional.


Criza pare acum să fi fost dezamorsată înainte de a lua amploare, căci BCE a acceptat fără comentarii să ofere Bundesbank, Jens Weidmann, o serie de documente pe care şi-a bazat deciziile sale de politică monetară, urmând ca acestea să poată fi prezentate Parlamentului şi guvernului german, aşa cum a solicitat Curtea Constituţională a Germaniei.

Un alt un judecător constituțional german, Astrid Wallrabenstein, declarase, săptămâna trecută optimistă, că se va găsi o soluție la dispută.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: