miercuri

8 mai, 2024

13 martie, 2012

Ministerul Educaţiei a lansat marţi în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern prin care se înfiinţează o facultate de stat în limba maghiară, cu până la 400 de studenţi, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, după ce guvernul a dezbătut priectul în primă lectură.

”Grija acestui cabinet este ca diplomele pe care studenţii le obţin, la finalul parcursului de studiu, să fie recunoscute legal, în aşa fel încât cariera lor să-şi poată urma cursul netulburată. Este motivul pentru care, chiar ieri seară, de fapt mai târziu în noapte, am stat de vorbă inclusiv cu liderul studenţilor din Târgu Mureş, pentru a-i spune care sunt intenţiile acestui guvern.”, a susţinut premierul Mihai-Răzvan Ungureanu la şedinţa de guvern.

El ar fi vrut ca la UMF Târgu Mureş să se predea şi în germană, dar nu nu a obţinut acordul în coaliţie.


”Vă pot spune, totodată, că intenţia mea – şi aici vorbesc în nume personal – a fost ca, pe lângă linia de studiu în engleză, în maghiară, pe lângă faptul că în această propunere există şi limba română, să fie şi limba germană. Înţeleg că există impedimente astăzi; sper, la un moment dat, să putem înţelege multiculturalismul şi prin adăugarea limbii germane, care este limbă europeană, care este una dintre limbile de civilizaţie ale lumii, subliniind, în felul acesta, caracterul multicultural al învăţământului superior”, a mai spus premierul.

Proiectul de HG obligă UMF Târgu Mureş să demareze procedurile de înfiinţare a facultăţii în limba maghiară.

”Începând cu data publicării în Monitorul Oficial al României, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş urmează să demarezele procedurile administartive pentru organizarea alegerilor şi numirea persoanelor care să coordoneze din punct de vedere administrativ facultatea, asigurând astfel pentru începutul anului universitar 2012-2013 desfăşurarea în cele mai bune condiţii a procesului educativ”, se arată în nota de fundamentare.

De asemenea, studenţilor înmatriculaţi la specializările din anexă li se aplică prevederile legale în vigoare la data înmatriculării în anul I de studii universitare, potrivit proiectului.


”Prezentul proiect de act normativ are impact asupra pregătirii specialiştilor prin diversificarea opţiunilor faţă de un anumit tip de pregătire profesională”, mai susţin guvernanţii.

Hotărârea de guvern urmează să fie adoptată după zece zile de dezbatere publică.

Ce specializări cuprinde noua facultate de medicină şi farmacie:

* Asistenţă medicală generală ( în limba maghiară) – 50 studenţi

* Medicină (în limba maghiară) – 200 de studenţi

* Medicină (în limba engleză) – 50 de studenţi

* Farmacie (în limba maghiara) – 75 de studenţi

* Moaşe- 25 de studenţi

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: