joi

28 martie, 2024

21 august, 2020

Carierele de cărbune ar urma să fie înlocuite cu panouri fotovoltaice și cu gazele naturale

Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia)a anunțat vineri că va trimite „spre aprobare la Comisia Europeană, prin Consiliul Concurenţei, planul de restructurare a companiei, și prezintă detalii despre investiţii care se ridică la un total de 7 miliarde de lei în perioada 2021-2026”, arată un comunicat al companiei.

Fără intrarea în restructurare, aprobată la Bruxelles, CE Oltenia ar  fi obligată să înapoieze ajutorul de stat de 1,2 miliarde de lei și ar fi în pericol de insolvență din cauza costurilor mari cu certificatele verzi.

CE Oltenia care acoperă peste 20% din consumul de electricitate al României.


Comunicatul nu precizează când va fi trimis planul și este doar de presupus că acesta a fost deja finalizat.

6 direcții de acțiune

Planul de restructurare „include un plan de decarbonare ce necesită investiţii semnificative în următorii ani”, se arată în comunicat.

Planul de restructurare și decarbonare care se va desfăşura pe perioada 2021 – 2026 prevede:

  • diminuarea treptată a producției pe bază de cărbune, până „dincolo de orizontul anului 2030, lucru posibil prin investiţii de circa 2 miliarde lei”.
  • închiderea etapizată a unor capacităţi de producţie şi exploatări miniere, precum şi externalizarea unor activităţi
  • investiţii în unităţi noi de producţie cu o capacitate instalată cumulată de aproximativ 2.000 MW,
  • construcţia a opt parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari şi Işalniţa cu o capacitate instalată totală de aproximativ 700 MW;
  • reabilitarea/retehnologizarea şi modernizarea microhidrocentralei de la Turceni cu o capacitate instalată de 10 MW;
  • dezvoltarea de capacităţi noi pe gaze naturale cu o capacitate instalată totală de 1.300 MW, la Turceni şi Işalniţa.

Obiectivul planului este ca, la finalul procesului de restructurare şi decarbonare, CE Oltenia să ajungă la „un mix energetic – cărbune, gaze naturale, surse nepoluante – care îi va asigura viabilitatea, transformând-o într-o companie modernă, mai puţin poluantă (emisia specifică de CO2 va fi redusă cu aproximativ 38%), care va putea susţine în continuare economia locală şi naţională”.

Impactul planului de restructurare


„Construirea de noi capacităţi de producţie va presupune crearea unui număr semnificativ de noi locuri de muncă în regiune, pe durata procesului investiţional, dar şi reconversia profesională pentru unii dintre salariaţii CEO”, potrivit comunicatului.

Impactul direct al CE Oltenia în economia locală va fi de circa 1,5 miliarde lei, prin contribuţia la bugetul de stat, bugetul local şi fondul de mediu, iar cel indirect – „prin păstrarea colaborării cu alţi angajatori din regiune, prin asigurarea de noi locuri de muncă pentru agenţii economici locali şi prin dezvoltarea de noi activităţi în cadrul societăţilor prestatoare de servicii, pe întreaga perioadă a derulării acestor investiţii, dar şi prin punerea în funcţiune a noilor capacităţi”, spun oficialii companiei”.

CE Oltenia mizează pe faptul că, „pe durata procesului de tranziţie, pe măsură ce se vor optimiza capacităţile de producţie, va avea loc o recalibrare a costurilor care va conduce la o ajustare a personalului la noul model de afacerep”.

„ Aceasta este o condiţie pentru aprobarea planului de restructurare de către Comisia Europeană şi intenţia este să fie îndeplinită cu un impact social minim. Din acest motiv, ajustarea numărului de salariaţi se va obţine majoritar în mod natural, prin pensionare, precum şi prin reconversie profesională şi disponibilizare voluntară”, promite compania.

Planul se bizuie pentru finanţarea efortului de restructurare, a celui investiţional precum şi a proiectelor care vor determina impactul social şi economic din regiune atât pe surse proprii, cât şi pe surse bugetare „în combinaţie cu instrumente – cheie lansate de Uniunea Europeană pentru a sprijini atingerea obiectivelor Pactului Ecologic European (Fondul de modernizare şi Fondul pentru Tranziţie Justă)”.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: