Green Deal: România are capacități de stocare a gazelor de seră de 11.000 de ori mai mari decât stochează în realitate

Atingerea țintei UE de neutralitate climatică (zero emisii nete de gaze de seră) implică eforturi considerabile inclusiv de stocare a acestora, dar datele din România privind… Mai mult›
10.01.2021
Locuirea în UE – România, cu cele mai aglomerate locuințe și cu facilități amânate de constrângerile bugetare

România este țara din UE cu cea mai mare pondere a persoanelor care locuiesc în condiții de supraaglomerare, potrivit datelor publicate pentru anul 2019 de… Mai mult›
10.01.2021
România – locul 7 în UE la ponderea energiei electrice din surse regenerabile, dar în regres pe ultimii patru ani

România s-a situat în 2019 pe locul 7 în UE la ponderea energiei electrice obținute din surse regenerabile, potrivit datelor publicate de Eurostat, înaintea Germaniei… Mai mult›
10.01.2021
Cifra de afaceri din comerț: +2,1% pe primele 11 luni din 2020, prin revenirea vânzărilor de produse nealimentare

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% în volum brut a cifrei de afaceri cumulat pe primele unsprezece luni… Mai mult›
07.01.2021
Companiile românești de la Bursă au pierdut peste 2 mld. euro în ziua 2 după anunțurile lui Eugen Teodorovici. Cei mai mari perdanți
de Adrian N Ionescu , 19.12.2018
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a dovedit o oglindă fidelă a aşteptărilor economiei reale după anunțarea proiectului de ordonanţă care ar impune noi taxe băncilor şi operatorilor din energie.
Valoarea de piață (capitalizarea bursieră) a tuturor companiilor listate la BVB a scăzut, miercuri, cu peste 14,89 miliarde de lei (aproape 3,2 mld. euro), ca urmare prăbușirii cotațiilor cu 11% în medie, potrivit indicilor BVB.
Fără acțiunile Erste Bank, pierderea companiilor românești s-a ridicat la peste 10 miliarde de lei, adică 2,16 miliarde de euro.
Băncile și companiile energetice au pierdut cel mai mult (până la aproape 20%, respectiv 13%), dar efectele negative ale planurilor guvernamentale au contaminat perspectivele pentru întreaga economie, după cum arată prăbuşirea acţiunilor tuturor companiilor, indiferent de domeniu.
Mai mult, acţiunile grupurilor bancare austriece Erste Bank şi Raiffeisen Bank International au înregistrat miercuri scăderi semnificative și pe piețelor de origine, după ce autorităţile române au anunţat planuri de a taxa activele bancare începând din 2019.
Pierderi într-o zi cât câștigul dintr-un an
BET, indicele de refertință al BVB a pierdut miercuri 11,21%, iar indicele tuturor acțiunilor, BET Plus, a scăzut cu 10,95%, ceea ce reflectă impactul pe care taxarea suplimentară a băncilor şi companiilor energetice le va avea asupra întregii economii.
Sunt cele mai mari căderi din istoria Bursei din cauze interne și cea mai mare de la declanșarea crizei financiare din 2008.
Cei mai mari perdanţi ai zilei au fost băncile şi companiile energetice, dar şi cele ale căror cele mai mari costuri sunt cele cu energia, ca şi toate celelalte.
Topul celor mai mari pierderi
Dimensiunea dezastrului se poate măsura şi prin volumul şi valoarea mari de tranzacţii: s-au vândut acţiuni într-un ritm vecin cu panica, în valoare de peste 336 de milioane de lei ( aproape 70 mil. euro), adică tot ce se face într-o săptămână normală.
21.12.2018, 8:01 am
Ministrul Finantelor Publice administreaza cu drag o lovitura sub centura companiilor romanesti . Pe romaneste asta se cheama sabotarea economiei nationale.