marți

23 aprilie, 2024

19 decembrie, 2018

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a dovedit o oglindă fidelă a aşteptărilor economiei reale după anunțarea proiectului de ordonanţă care ar impune noi taxe băncilor şi operatorilor din energie.

Valoarea de piață (capitalizarea bursieră) a tuturor companiilor listate la BVB a scăzut, miercuri, cu peste 14,89 miliarde de lei (aproape 3,2 mld. euro), ca urmare prăbușirii cotațiilor cu 11% în medie, potrivit indicilor BVB.

Fără acțiunile Erste Bank, pierderea companiilor românești s-a ridicat la peste 10 miliarde de lei, adică 2,16 miliarde de euro.


Băncile și companiile energetice au pierdut cel mai mult (până la aproape 20%, respectiv 13%), dar efectele negative ale planurilor guvernamentale au contaminat perspectivele pentru întreaga economie, după cum arată prăbuşirea acţiunilor tuturor companiilor, indiferent de domeniu.

Mai mult, acţiunile grupurilor bancare austriece Erste Bank şi Raiffeisen Bank International au înregistrat miercuri scăderi semnificative și pe piețelor de origine, după ce autorităţile române au anunţat planuri de a taxa activele bancare începând din 2019.

Pierderi într-o zi cât câștigul dintr-un an

BET, indicele de refertință al BVB a pierdut miercuri 11,21%, iar indicele tuturor acțiunilor, BET Plus, a scăzut  cu 10,95%, ceea ce reflectă impactul pe care taxarea suplimentară a băncilor şi companiilor energetice le va avea asupra întregii economii.

Sunt cele mai mari căderi din istoria Bursei din cauze interne și cea mai mare de la declanșarea crizei financiare din 2008.


Cei mai mari perdanţi ai zilei au fost băncile şi companiile energetice, dar şi cele ale căror cele mai mari costuri sunt cele cu energia, ca şi toate celelalte.

Topul celor mai mari pierderi

Dimensiunea dezastrului se poate măsura şi prin volumul şi valoarea mari de tranzacţii: s-au vândut acţiuni într-un ritm vecin cu panica, în valoare de peste 336 de milioane de lei ( aproape 70 mil. euro), adică tot ce se face într-o săptămână normală.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: