vineri

15 martie, 2024

6 februarie, 2020

OMV Petrom a avertizat autoritățile române, joi, că s-ar putea retrage din proiectul de exploatare a zăcământului de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, dacă nu se va schimba Legea Offshore.

„Am spus mereu că, în ceea ce priveşte Marea Neagră, este despre „când” (…) În absența unei modificări a legii offshore, mă tem, pentru prima dată, că trecem de la „când” la „dacă”, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, într-o conferinţă de presă de joi.

Anterior, Mark Beacom, directorul general al Black Sea Oil & Gas (BSOG), avertizase că dacă „nu întrevedem restabilirea drepturilor noastre, nu vom exclude posibilitatea de a urma o acțiune juridică”, într-o aluzie evidentă la condițiile de investiție pe care le-a schimbat legea offshore.


BSOG este deținută de fondul de investiții american Carlyle și berd și controlează concesiunea perimetrelor XV Midia și XIII Pelican, din platforma continentală a Mării Negre.

Rezervele din perimetrul IV Neptun Deep sunt estimate la 42 – 84 miliarde de metri cubi, iar cele din perimetrele Midia la 10 miliarde metri cubi.

OMV Petrom invocă Green Deal

Atât Christina Verchere cât și Mark Beacom au salutat OUG 1 / 2020, care a abrogat prevederile OUG 114 / 2018, ce au adăugat noi costuri de investiție, dar au spus că această revenire nu este de ajuns fără modificarea Legii Offshore.

Mai mult, Christina Verchere a invocat și noile condiții reieșite din pactul ecologic al Uniunii Europene, care pune accentul pe mediu.


„Marea Neagră este o şansă pentru România, pe care doar puţine ţări o au. În contextul Green Deal, credem că gazul este parte a soluţiilor pentru Europa în tranziţia spre energia curată (…) Dar vedem că se schimbă contextul, presiunea care vine pe partea de mediu este în creştere, vedem discuţiile cu privire la finanţarea unor proiecte de acest gen. În absenţa unei modificări a Legii offshore, pentru prima dată mă tem că vom trece de la „când” la „dacă”, ceea ce ar fi o pierdere uriaşă pentru România”, a spus directorul general al OMV Petrom, citat de Agerpres.

Ce vor companiile petroliere

După circa doi ani de negocieri asupra termenilor Legii Offshore, în forma finală a acesteia promulgată în 2018 au rămas prevederi cu care companiile petroliere nu au fost de acord, dintre care se remarcă:

  • minim jumătate din gazele extrase să fie vândute pe o bursă din România;
  • pragul de deducere a investiţiilor din impozitele datorate de maxim de 30% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare offshore, prag considerat restrictiv de companiile petroliere;
  • obligația ca „25% din numarul mediu anual de angajaţi utilizaţi în vederea derulării acordurilor” să fie de cetățenie română și să aibă rezidența fiscală în România.

Pe de altă parte, concesiunea Neptun Deep face obiectul unei potențiale vânzări a participației de 50% pe care a are ExxonMobil, partenerul OMV Petrom. Iar directorul de exploare al grupului OMV , Johann Pleininger, nu a exclus posibilitatea ca subsidiara din România a grupului austriac să participe la o asociere care să cumpere partea americanilor.

De asemeni, Romgaz (SNG) caută consultanți pentru a o asista și reprezenta în „negocierea și după caz achiziția unei cote de participare de la ExxonMobil pe perimetrul offshore XIX Neptun Deep”.
.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: