vineri

19 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 august, 2020

Companiile din România mai au de cumpărat peste 3,85 milioane de certificate verzi aferente activității lor din Trimestrul 2 / 2020, adică 90% din necesarul prevăzut de lege, potrivit listei actualizate la 12 august de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE).

Valoarea certificatelor depășește 101,3 milioane de euro la prețul de închidere de 26,3 euro / titlu de pe piața futures a bursei Intercontinental Exchange (ICE). Acum nivelul prețurilor este comparabil cu cel de dinainte de pandemie, dar volumul de certificate pentru T2 / 2020 este mult mai mic din cauza reducerii activității ca urmare a crizei coronavirus.


De teama acestui fenomen, în martie, prețul scăzuse cu peste 30%, până la 15 euro, doar între 10 și 18 martie, când au început să se instaureze restricțiile dure care au blocat economiile lumii.

De altfel, lista ANRE este, implicit, și o măsură a situației economiei în T2 / 2020, din perspectiva marilor poluatori.

Astfel, Complexul Energetic Oltenia are de cumpărat doar 26.868 titluri, ceea ce indică faptul că activitatea complexului a fost aproape complet oprită. Compania va intra în restructurare tocmai pentru că nu are destui bani pentru certificatele verzi, pe care trebuia să dea anul trecut circa 1,6 miliarde de lei, adică 51% din cifra de afaceri.

(Citiți și: „Al doilea cel mai mare producător de electricitate al României dă jumătate din cifra de afaceri pe certificate verzi”)

La fel stau lucurile și cu Complexul Energetic Hunedoara, care trebuie să cumpere doar  7.812 numai pentru că mai tine echipamentele gata să intre în producție doar pentru a furniza servicii de sistem Transelectrica.


Combinatul Liberty Galați are de cumpărat doar 7.779, iar producătorul de ciment Holcim, doar 138, Petrotel Lukoil – 6.068.

Cei mai mari cumpărători sunt companiile energetice care sunt furnizori de electricitate:

Electrica Furnizare trebuie să cumpere cele mai multe certificate verzi, respectiv 842.605, urmată de:

  • Enel Energie Muntenia, cu 423.683 de certificate,
  • Enel Energie România – cu 400.736 de certificate,
  • E.ON Energie – 370.888,
  • CEZ Vânzare – 322.176
  • Tinmar Energy – 248.609 de certificate.
  • Engie România – 125.982.

Dintre producători de energie se remarcă OMV Petrom, care arde gaze și în electrocentrala de la Brazi, are de cumpărat 143.774 certificate, iar Romgaz doar 12.556, pentrucă electrocentrala sa de la Iernut este în retehnologizare.

Certificatele verzi sunt titluri pe care le primesc producătorii de energie regenerabilă şi pe care poluatorii și furnizorii de energie sunt obligaţi să le cumpere  proporţional cu cantitatea carbon emisă sau de energie livrată.

Pe Piaţa Certificatelor Verzi din cadrul bursei de energie OPCOM sunt înregistraţi 219 furnizori şi 722 de producători. Pe această piață s-au vândut doar 41.152 certificate în 4 august.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: