vineri

29 martie, 2024

10 iunie, 2015

tvGuvernul pare să bată în retragere în chestiunea înființării unui Fond pentru Audiovizual, în care companiile de telecomunicații (cabliștii) ar fi urmat să vireze 5% din venituri începând cu data de 1 iulie.
Ordonanța de urgență care prevede introducerea acestei taxe ar fi trebuit să intre în dezbaterea Guvernului la ședința de miercuri, dar ministrul Comunicațiilor a evocat marți seara posibilitatea amânării și reformulării acestui proiect.

Schimbarea vine în urma reacției ferme a companiilor de telecomunicații care au criticat proiectul de ordonanță, care a fost anunțat de premierul Ponta la începutul lunii.

Proiectul ar creea un sistem de sprijin financiar pentru televiziuni, cu bani de la cabliști. Textul publicat de presă, luni, ridică probleme de transparență a gestiunii banilor adunați de la cabliști, existând o serioasă suspiciune că guvernul va controla o importantă sursă de finanțare pentru televiziuni private.

Declarația ministrului Sorin Grindeanu


Proiectul de ordonanță reglementează, în principal, renunțarea la sistemul analog de transmisie a programelor tv, domeniu în care România înregistrează decalaje semnificative față restul Europei.
Propunerea noastră este să împărțim ordonanța în două- este un capitol care se aplică, referitor la trecerea de la analogic la digital, partea cealaltă urmând să avem, săptămâna viitoare, discuții. Trebuie să vedem în schimb modul în care se va accesa acest Fond, chestiunile fiscale și cele concurențiale”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informațională, după o întâlnire cu companiile de cablu, citat de Digi 24.

Cabliștii se opun ideii de contribuție la Fondul Audiovizual.

RCS&RDS: E la fel ca taxa pe stâlp

RCS&RDS consideră că Ordonanţa de Urgenţă care prevede crearea unui Fond Audiovizual este o altă taxă impusă peste noapte industriei de distribuţie de programe TV, precizând că aceasta va favoriza unele televiziuni, dar va împovăra companiile care distribuie astfel de servicii şi clienţii.

„Noi nu o considerăm oportună, ci, din contră, este o altă taxă care este impusă industriei şi aşa împovărate şi care vine peste noapte, la fel ca taxa pe stâlp. Se împovărează atât utilizatorii finali, cât şi companiile care furnizează servicii audio-vizuale în favoarea unor producători de radio sau televiziune, această subvenţionare intrând cumva la ajutor de stat. Această taxă de 5% va colecta pentru aceste companii private 160 de milioane de euro anual”, a declarat Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al RCS&RDS, într-un punct de vedere publicat pe site-ul televiziunii Digi 24, care este deţinută de RCS.


RCS&RDS este una dintre cele mai importante companii de pe piaţa serviciilor de televiziune prin cablu şi satelit din România. RCS&RDS are în prezent peste 3 milioane de abonaţi (pe cablu şi satelit/ Digi).

În ultimii ani, RCS&RDS şi-a dezvoltat propriile televiziuni.

Telekom: Un semnal negativ pentru investitorii străini

Oficialii grupului Telekom Romania solicită Guvernului să respingă proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care prevede crearea Fondului Audiovizual din bani de la distribuitorii de programe TV, precizând că este necesară o evaluare mai riguroasă a impactului său şi consultarea mediului de afaceri.

Grupul de companii Telekom Romania îşi exprimă îngrijorarea faţă de proiectul Ordonanţei de Urgenţă prin care este propusă înfiinţarea unui Fond Audiovizual (prin plata unei taxe de 5% către CNA şi reducerea TVA la 9% pentru serviciile TV) şi solicită o evaluare mai riguroasă a impactului acesteia, înainte de a impune noi reglementări pe acest segment„, spun oficialii grupului de companii Telekom Romania.

Potrivit acestora, noua iniţiativă legislativă a fost formulată fără ca mediul de afaceri să fie consultat în prealabil.

În plus, propunerea este vagă şi lasă loc de interpretări: spre exemplu, nu este clar dacă taxa de 5% este aplicabilă doar veniturilor realizate din furnizarea servicilor TV sau veniturilor totale. De asemenea, distorsionează grav competiţia pe piaţă, forţând companiile private să sprijine alte companii private şi promovând un comportament discriminatoriu faţă de anumiţi furnizori de servicii Radio-TV, în baza unor criterii necunoscute la acest moment. Acesta este un alt semnal negativ pentru investitorii străini, demonstrând, încă o dată, lipsa predictibilităţii şi a stabilităţii în mediul legislativ din România„, mai spun oficialii grupului de companii Telekom Romania.

Referitor la taxa adiţională de 5%, Telekom Romania subliniază că sectorul audiovizual este deja taxat cu 5,5% (1% către Fondul cinematografic şi 4,5% către diferite organisme care colectează drepturi de autor).

Telekom Romania este un brand care aparţine Deutsche Telekom, unul dintre cei mai mari jucători de profil la nivel mondial. Numărul de clienţi TV al companiei a crescut cu 3,2% în primul trimestru al acestui an, la 1,414 milioane.

Orange: Suntem îngrijorați de modul în care va fi afectată piața

Compania Orange spune că este surprinsă de modul grăbit prin care se doreşte adoptarea unei OUG care prevede crearea unui Fond Audiovizual din bani de la distribuitorii de programe TV, precizând că este necesară realizarea unui studiu de impact şi punerea proiectului în consultare publică.

Suntem surprinşi de modul grăbit prin care se doreşte adoptarea acestei Ordonanţe de urgenţă şi considerăm necesară realizarea unui studiu de impact asupra pieţei, precum şi trimiterea spre consultare publică a proiectului. De asemenea, suntem îngrijoraţi de modul în care vor fi folosite fondurile colectate şi de modul în care piaţa va fi afectată în urma acestui proiect. De aceea, considerăm a fi o prioritate consultarea publică a tuturor celor implicaţi înainte de a trece Ordonanţa de urgenţă„, au declarat, pentru Mediafax, reprezentanţii Orange.

Orange este brandul sub care France Telecom furnizează servicii de comunicaţii mobile, internet şi televiziune. Orange este liderul pieţei româneşti de telefonie mobilă, după numărul de clienţi şi cifra de afaceri. Totodată, la 31 martie 2015, serviciul Orange TV disponibil pentru toate tipurile de ecrane înregistra peste 190.000 de clienţi, în creştere cu 21% faţă de perioada similară a anului trecut.

Fondul Audiovizual, ultima urgență a guvernului Ponta

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a avizat favorabil, în şedinţa de marţi, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă.

Şapte membri ai CNA prezenţi la şedinţa de marţi (Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) au votat „pentru” avizarea favorabilă a acestui proiect de OUG care este asumat de Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI), în timp ce trei membri ai CNA (Florin Gabrea, Radu Herjeu şi Dorina Rusu) au votat „împotrivă”, iar Laura Georgescu, preşedintele CNA, nu a fost prezentă la întrunire.

Proiectul ar urma să fie analizat în şedinţa de miercuri a Guvernului, potrivit unor afirmaţii făcute în şedinţa CNA de marţi.

Acest nou proiect de OUG reuneşte de fapt două proiecte pe care CNA le-a avizat deja favorabil:

  • un proiect de OUG care prevede constituirea unui Fond Audiovizual şi care a fost avizat favorabil de CNA în şedinţa din 4 iunie, după o discuţie cu Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informaţională
  • un proiect de lege, care a fost avizat de Consiliu în şedinţa din 28 aprilie şi care prevede că emisia terestră a serviciilor publice şi private de televiziune în sistem analogic poate continua, temporar, până pe 31 decembrie 2016.

Banii ar merge inclusiv la posturile de știri

În noul proiect de OUG se explică înfiinţarea Fondului Audiovizual „având în vedere dificultăţile financiare persistente cu care se confruntă posturile de televiziune şi radio din România”. De asemenea, înfiinţarea acestui fond are la bază „necesitatea de a oferi publicului românesc programe informative şi educative de cât mai bună calitate”, dar şi stimularea „performanţei în mediul jurnalistic”.

În proiect se face referire şi la „susţinerea acelor posturi care alocă resurse financiare şi umane importante pentru producţia şi difuzarea de programe de informare, culturale şi educative, programe despre care se ştie că sunt costisitoare în termeni economici şi, în plus, au valoare comercială redusă comparativ cu programele de divertisment, film şi sport”.

„Având în vedere că Strategia fiscală bugetară pentru perioada 2014-2016 prevede printre alte măsuri fiscale şi reducerea treptată în următorii patru ani a TVA pe măsura îmbunătăţii colectării veniturilor bugetare se propune, începând cu data de 1 iulie 2015, extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9% pentru prestarea de servicii de retransmiterea programelor de televiziune prin reţele de comunicare electronice”, se mai spune în proiectul de OUG.

Veniturile Fondului Audiovizual se constituie din sumele încasate de Consiliul Naţional al Audiovizualului, din colectarea unui procent de 5% din totalul veniturilor realizate de distribuitorii de servicii care retransmit programe de televiziune prin reţele de comunicaţii electronice.

Pe de altă parte, potrivit proiectului de OUG, distribuitorii de servicii sunt obligaţi să declare şi să plătească CNA sumele datorate până la data de 25 a lunii următoare celei de realizare a veniturilor.

Această contribuiţie va fi administrată de CNA, iar pentru virarea cu întârziere a sumelor datorate de operatorii economici se vor datora dobânzi şi penalităţi de întârziere, în conformitate cu reglementările legale privind regimul impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat. Dobânzile şi penalităţile de întârziere încasate constituie surse la Fondul Audiovizual şi se utilizează pentru acesta, se mai spune în proiectul de OUG.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: