Trei dintre cele șase companii petroliere amendate de Consiliul Concurenței cu 880 de milioane de lei (205 milioane de euro) în total au anunțat marți că vor contesta în instanță sancțiunea, pe care o consideră injustă.
Rompetrol, Petrom și MOL România susțin că decizia Consiliului Concurenței este nelegală şi neîntemeiată.
Petrom a fost amendată cu 366,5 milioane de lei, OMV Petrom Marketing, cu 137,2 milioane de lei, Rompetrol Downstream a fost sancționată cu circa 150 de milioane de lei, iar MOL România a primit o amendă de 80,2 milioane de lei.
„Rompetrol Downstream, membră a Grupului Rompetrol, a luat act cu surprindere de decizia Consiliului Concurenţei de sancţionare a companiei pentru retragerea de la comercializare a produsului Premium E4. Considerăm că, în ceea ce priveşte Rompetrol Downstream, concluziile raportului de investigaţie au fost total nejustificate şi nedovedite, iar decizia Consiliului Concurenţei de sancţionare este, în egală măsură, nelegală şi neîntemeiată”, se arată într-un comunicat al companiei deținute de grupul kazah de stat KazMunayGaz.
„MOL România va depune o cerere pentru suspendarea execuţiei deciziei şi o va contesta la Curte de Apel Bucureşti în termen de 30 de zile de la comunicare, conform legislaţiei locale. Retragerea ECO Premium din portofoliul de combustibili a fost o decizie individuală de afaceri şi nu rezultatul unui acord anticoncurenţial şi concertat”, a anunțat și subsidiara românească a grupului ungar MOL.
Consiliul Concurenței susține că cele șase companii sancționate s-au înţeles în perioada 2007-2008 să retragă de pe piaţă sortimentul de benzină ECO Premium, care le genera sub 20% din vânzări şi reprezenta mai puţin de 5% din cifrele de afaceri.
Astfel, companiile ar fi încălcat reglementările concurențiale, prin practici de tip cartel.