Compania de proiect Nord Stream 2 atacă la CJUE Directiva europeană care impiedică realizarea gazoductului - CursDeGuvernare.ro
joi

28 octombrie, 2021

Compania de proiect Nord Stream 2 atacă la CJUE Directiva europeană care impiedică realizarea gazoductului

26 iulie, 2019

Consorțiul care construiește gazoductul Nord Stream 2 a cerut Curții de Justiție a UE anularea recentelor modificări aduse reglementărilor UE privind piața gazelor naturale, acuzând că acestea au fost făcute special pentru a ”dezavantaja și descuraja proiectul”.

Sesizarea CJUE este ultima încercare a companiei de proiect, controlată de Gazprom, de a evita respectarea noii legislații, legislație ce pune în pericol miliardele de euro investite în proiect, scrie Politico.eu. 

Directiva UE privind gazele a fost revizuită la începutul acestui an și extinde regulile astfel încât ele să se aplice pentru toate gazoductele cu ţările terţe, dacă acestea intră pe teritoriul european.


Compania care construiește Nord Stream 2 susține, într-un comunicat, că a încercat zadarnic o rezolvare amiabilă a situației și amenință că va da în judecată UE în fața unor instanțe internaționale.

Construcţia gazoductului Nord Stream 2 a fost intens criticată de SUA, dar şi de mai multe state din Europa de Est, Marea Baltică şi Nordul Europei, care se tem că Nord Stream 2 va creşte dependenţa UE de Moscova. Germania în mod special a fost criticată.

Grupul rus Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream 2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Costul Nord Stream 2 pe un traseu de 1.225 km se ridică la 11 miliarde de euro. Gazoductul va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an de gaze de la Gazprom pentru Germania.


Traseul ocolește Ucraina, aflată într-un litigiu profund cu Rusia după anexarea Crimeei și ocuparea unei părți din sud-estul teritoriului său de forțe paramilitare filoruse.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr