vineri

29 martie, 2024

15 ianuarie, 2017

Deși președintele PSD Liviu Dragnea anunța joi că analiza execuției bugetului din 2016 va fi făcută de reprezentanții comisiilor de Buget Finanțe, pe ordinea de zi a plenului comun de luni al Camerei și al Senatului a apărut și un vot asupra unui Proiect de Hotărâre a Parlamentului privind efectuarea de către cele 2 comisi pentru buget, finanțe a unei ”anchete parlamentare pentru verificarea condițiilor în care s-a realizat rectificarea bugetului de stat, din lunile august și noiembrie 2016, de către Guvernul României.”

Lista întrebărilor pentru fostul guvern

Constituirea unei Comisii de anchetă parlamentară a fost solicitată în mod direct de liderul PSD, Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, în urmă cu exact o săptămână, după ce a acuzat guvernul precedent că a încheiat anul cu venituri cu 10 miliarde lei mai mici decât estimase la ultima rectificare. După 3 zile, miercuri, Liviu Dragnea anunța că a constatat că o comisie specială de anchetă se înființează greu, drept urmare verificările cad în sarcina comisiilor de buget de la Cameră și de la Senat.

Plenul este chemat luni să încuviinţeze efectuarea acestei anchete de către respectivele comisii de specialitate, să anunțe obiectul anchetei, scopul ei, mijloacele necesare şi termenul până la care raportul comisiilor urmează să fie prezentat plenului comun.


Potrivit proiectului:

Scopul anchetei este de a verifica condiţiile în care s-au realizat rectificările Bugetului de stat, din august şi noiembrie 2016, de către Guvernul României din acea perioadă.

Mijloacele anchetei se referă la audierea tuturor persoanelor implicate, care pot furniza informaţii şi clarificări despre această temă.

Obiectul anchetei constă în adresarea a 17 întrebări pentru cei audiați. Acestea sunt:

  • Care este modul în care s-au constituit veniturile potenţiale pentru a se putea efectua o rectificare pozitivă?
  • Care sunt instituţiile statului care au făcut previziuni asupra acestor venituri şi care a fost nivelul propus al veniturilor de către fiecare instituţie în parte?
  • Cât au fost realizate veniturile totale ale Bugetului General Consolidat la data de 31.12.2016.
  • Cât au fost estimate veniturile totale ale Bugetului General Consolidat la momentul construcţiei bugetului pentru anul 2016?
  • Cât au fost estimate veniturile totale ale BGC la zece august, la prima rectificare?
  • Cât au fost realizate veniturile totale ale BGC la 30 iunie, primul semestru?
  • Cât au fost estimate veniturile totale ale BGC la 23 noiembrie, a doua rectificare.
  • Cât au fost realizate veniturile totale ale BGC la 30 septembrie, după trei trimestre.
  • Cât au fost realizate veniturile totale ale BGC în luna decembrie 2016.
  • Care a fost media veniturilor totale ale BGC pe primele unsprezece luni ale anului?
  • Cu cât au fost mai mici veniturile totale ale BGC în decembrie 2016 faţă de decembrie 2015?
  • Care sunt motivele pentru care nu au fost estimate corect veniturile totale ale BGC la prima şi la a doua rectificare?
  • Cât este venitul nerealizat la 31.12.2016 din sume de la Uniunea Europeană 2014 – 2020, comparabil cu venitul din sume de la UE 2014 – 2020 estimat la 23 noiembrie, data celei de-a doua rectificări.
  • Care sunt sumele rămase necheltuite, atât din bugetul propriu cât şi din fonduri europene, pe fiecare minister în parte?
  • Care sunt investiţiile sau programele care au fost bugetate dar nu au fost realizate, pe fiecare minister în parte?
  • Care sunt motivele nerealizării investiţiilor, programelor de către ministere. Se va prezenta o situaţie pe fiecare investiţie-program în parte.
  • Care este suma care a rămas necheltuită la sfârşitul anului 2016, la capitolul cheltuieli de personal?

Termenul de prezentare a raportului este de zece zile de la data încuviinţării plenului comun asupra efectuării acestei anchete.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: