duminică

28 aprilie, 2024

16 octombrie, 2022

Bruxelles-ul vizează obținerea de puteri mai mari pentru a împinge acordurile comerciale ale UE ”peste linia de sosire”, fără a fi nevoie să consulte aproape 40 de parlamente naționale și regionale, o inițiativă menită să sprijine revenirea activității și diversificarea de Rusia și China, transmite Politico.

Cancelarul german Olaf Scholz a dat de înțeles că este în favoarea acestei abordări accelerate – o mișcare care ar ajuta producătorul auto să-și îmbunătățească accesul la piețele globale. Criticii acuză însă Comisia Europeană de acapararea de putere antidemocratică.

Concret, Comisia Europeană încearcă să împartă acordurile viitoare în diferite secțiuni pentru a accelera aprobarea lor. Părți ale acordurilor care privesc exclusiv comerțul ar putea fi aprobate de țările UE reprezentate în Consiliul de la Bruxelles și de Parlamentul European. Iar secțiunile care țin de cooperarea politică și investițiile ar urma să fie trecute prin parlamentele naționale.


Mai mulți oficiali au spus că viitoarele acorduri cu Mexic, Chile și blocul Mercosur alcătuit din Brazilia, Argentina, Uruguay și Paraguay ar fi candidații principali pentru această cale alternativă, de împărțire în diferite secțiuni pentru aprobare rapidă.

Această divizare ar ajuta la evitarea scenariului de coșmar, conform căruia chiar și o adunare mică ar putea torpila întreaga agendă comercială a UE – un risc care a fost evitat la limită în 2016, când regiunea belgiană Valonia aproape a ucis pactul dintre UE și Canada.

„Trebuie să ne gândim din nou la modul în care Uniunea Europeană își poate încheia acordurile de liber schimb fără a depinde prea mult de ceea ce au de spus toate cele 27 de state membre despre aceasta”, a comentat cancelarul Olaf Scholz.

Un diplomat UE care a dorit să rămână anonim a precizat că mișcarea va ridica întrebări în parlamentele naționale din mai multe țări UE. „Va exista o opoziție puternică”, a avertizat acesta.


Cu noua metodă de ratificare propusă de Comisie există și riscul ca părțile politice și de investiții ale acordurilor să nu fie niciodată aprobate. La urma urmei, acordul UE cu un aliat cu idei similare precum Canada a fost aplicat provizoriu timp de cinci ani, acordul complet așteptând încă să fie ratificat de multe state europene, inclusiv în puteri precum Franța și Germania.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: