vineri

26 aprilie, 2024

12 aprilie, 2021

Comisia Europeană a propune scutirea de la plata taxei pe valoarea adăugată (TVA) a bunurilor și serviciilor care, în perioadele de criză, sunt puse la dispoziția statelor membre și a cetățenilor de către Comisia Europeană, organismele și agențiile UE.

Propunerea a fost făcută luni, pe baza experienței dobândite în timpul pandemiei, când TVA percepută pentru anumite tranzacții a ajuns să fie, în operațiunile de achiziții publice, un factor de cost care pune presiune pe bugetele limitate.

Odată puse în aplicare, noile măsuri vor permite Comisiei și altor agenții și organisme ale UE să importe și să achiziționeze bunuri și servicii scutite de TVA atunci când achizițiile respective urmează să fie distribuite în cadrul unei intervenții de urgență în UE.


Destinatarii ar putea fi statele membre sau părți terțe, cum ar fi autoritățile sau instituțiile naționale (de exemplu, un spital, o autoritate națională de sănătate sau de intervenție în caz de dezastre). Bunurile și serviciile acoperite de scutirea propusă includ:

  • testele de diagnosticare și materialele de testare, precum și echipamentele de laborator;
  • echipamentele personale de protecție (EIP), precum mănușile, aparatele pentru respirație artificială, măștile, halatele, produsele dezinfectante și echipamentele de dezinfectare;
  • corturile, paturile de campanie, îmbrăcămintea și alimentele;
  • echipamentele de căutare și salvare, sacii de nisip, vestele de salvare și bărcile gonflabile;
  • antimicrobienii și antibioticele, antidoturile care asigură protecția în caz de amenințare cu arme chimice, tratamentele pentru leziuni cauzate de radiații, antitoxinele, comprimatele de iod;
  • produsele derivate din sânge sau anticorpii;
  • dispozitivele de măsurare a radiațiilor;
  • dezvoltarea, producția și achiziționarea produselor necesare, activitățile de cercetare și inovare, constituirea de stocuri strategice de produse;
  • licențele farmaceutice, unitățile de carantină, studiile clinice, dezinfectarea sediilor etc.

Propunerea legislativă, care va modifica Directiva TVA, va fi transmisă Parlamentului European spre avizare și Consiliului spre adoptare.

Statele membre vor trebui să adopte și să publice, până la 30 aprilie 2021, actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma acestei directive. Statele membre trebuie să aplice dispozițiile respective de la 1 ianuarie 2021.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: