Parlamentarii din Comisia pentru Agricultură a legislativului european a transmis vineri o scrisoare Comisiei Europene în care solicită intervenția de urgență în piață, prin achiziții directe, pentru a preveni pierderi suplimentare în rândul fermierilor, puternic afectați deja de pandemia Covid-19. Sursele de finanțare sunt însă limitate, iar Comisia ezită, scrie Euractiv.
Membrii Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) i-au scris comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, cerându-i activarea unor clauze de urgență și intervenția directă în piața agricolă. Deși măsurile luate până acum sunt utile, acestea sunt ”în mod evident, insuficiente”, potrivit scrisorii.
Activarea mecanismelor amintite de parlamentari ar permite Comisiei să intervină direct în piața agricolă, prin achiziția de produse, pentru a preveni prăbușirea prețurilor, pentru a permite depozitarea privată a produselor în paralel și pentru a realoca fonduri în cadrul sectoarelor agricole.
Parlamentarii mai solicită folosirea unor rezerve de urgență pentru fermieri, în valoare de 478 de milioane de euro în prezent, distribuite în mod obișnuit sub formă de plăți directe. Aceste sume ar trebui să ajungă la fermierii grav afectați de pandemie, se arată în scrisoare.
Sectorul agricol a fost puternic lovit de măsurile de sănătate publică instituite pentru prevenirea răspândirii pandemiei Covid-19, în special în urma închiderii industriei ospitalității. La nivel european, 760.000 de persoane au activități în acest sector, scăderea veniturilor fiind chiar și de 80% în unele cazuri.
Pentru a ajuta fermierii, Comisia a lansat deja un pachet de măsuri care includ posibilitatea de a accesa finanțări favorabile, creșterea plăților în avans pentru subvențiile directe din agricultură și extinderea termenelor pentru plăți și rapoarte administrative către autoritățile europene.
Într-o discuție care a avut loc miercuri în comisia AGRI, comisarul Janusz Wojciechowski a subliniat că fondurile la dispoziția UE sunt ”aproape epuizate”.
”Trebuie să ne gândim la buget”, a precizat comisarul polonez, adăugând că acesta este motivul pentru care Comisia a avut puțin spațiu pentru a interveni direct în piața agricolă, prin cumpărarea anumitor mărfuri.