Comisia Națională de Prognoză (CNP), autoritatea însărcinată de guvern să deruleze principalele proiecte care urmează să se deruleze în sistem PPP, a lansat procedura de atribuire a contractului pentru realizarea obiectivului „Autostrada Ploieşti- Brașov”.
Principalele date publicate în SICAP:
- 1,36 de miliarde de euro, costuri estimate de CNSP pentru proiectare și execuți
- 4 ani pentru proiectare și execuție
- 20 de ani pentru operare
- criteriul de atribuire: cel mai bun raport preț/calitate
Oferta va fi analizată în funcție de 5 criterii:
- Oferta financiară (20%)
- Finanțare (30%)
- Prețul ofertei (1%)
- Capacitate economică a ofertantului (19%)
- Capacitate tehnică a ofertantului (30%)
Termenul limită de depunere a ofertelor este de 30 de zile de la publicarea anunțului (16 octombrie), ofertele urmând să fie deschise pe data de 19 noiembrie 2018.
Studiul de fundamentare al proiectului a fost aprobat în guvern în august 2018, moment la care purtătorul de cuvânt al Executivului a afirmat că Ploiești-Brașov ”a fost identificată drept obiectiv prioritar în cadrul Master Planului General de Transport al României”.
Documentul la care s-a referit purtătorul de cuvânt- Master Planul de Transport aprobat de guvernul din 2016- indică însă altă prioritate: autostrada Pitești-Sibiu.
Statul încearcă să ademenească un privat în proiectul Ploiești-Brașov, proiect ce nu are un acord de mediu, cu 2 argumente:
- În primul rând, un procent de 8% al valorii nete actualizate, în condițiile în care standardul UE, potrivit unei analize a Societății academice din România, realizată în ianuarie 2010, este de 5%. (Plata anuală de disponibilitate trebuie să țină cont și de o rată socială a discounturilor – un invers al dobânzii care pleacă de la principiul că un euro plătit astăzi este mai valoros decât un euro plătit, să zicem, peste 30 de ani.)
- În al doilea rând, cu ideea că sistemul de taxare va fi implementat nu doar pe Ploiești-Brașov (ce face obiect al proiectului), ci pe întreaga autostradă București-Brașov. Taxa o încasează, evident, privatul.