luni

29 aprilie, 2024

29 februarie, 2024

Bruxelles pregătește un program masiv pentru a stimula industria de apărare a Europei în următorii ani – dacă liderii vor fi de acord să plătească pentru asta. Comisarul pentru industrie Thierry Breton lansează săptămâna viitoare, anunță Politico, un nou plan european de investiții în apărare (EDIP).

Țările UE au alocat doar 1,5 miliarde euro pentru EDIP – dar acest lucru s-ar putea schimba rapid în următoarele luni. Președintele Băncii Europene de Investiții, Nadia Calviño, urmează să prezinte miniștrilor de finanțe idei de finanțare.

Nadia Calviño a declarat Parlamentului European că BEI a alocat deja 8 miliarde de euro pentru proiecte de apărare, din care un sfert a fost deja cheltuită.

Câte programe în domeniul Apărării are UE


Programele și fondurile de apărare ale UE s-au multiplicat după ce Rusia a lansat războiul în Ucraina, Bruxelles dorind să stimuleze colaborarea în diferitele etape ale ciclului de viață ale unui echipament: cercetare, dezvoltare, producție, achiziție și transfer în țări terțe.

Deoarece bugetul UE nu poate finanța achizițiile de apărare, schemele propuse trebuie să funcționeze în principal prin consolidarea pieței unice. Statele membre UE rămân însă reticente în a coopera în chestiuni legate de securitatea națională.

În acest context, programele înființate în ultimii ani au fost mici și prost finanțate. În continuare lista programelor europene de Apărare:

Cercetare și dezvoltarea capacităților prin Fondul European de Apărare

UE a început să finanțeze cercetarea și dezvoltarea în domeniul apărării în 2017, cu două „programe-pilot” pentru a stimula inovarea, a pune pe piață opțiuni realizate în UE și a oferi o alternativă la produsele fabricate în afara UE.


Acțiunii pregătitoare privind cercetarea în domeniul apărării (PADR) a fost alocată 90 de milioane euro în perioada 2017-2019 pentru a finanța proiecte și tehnologii de cercetare. Acesta a fost urmat și completat de Programul European de Dezvoltare Industrială a Apărării (EDIDP), cu un pachet financiar de 500 de milioane euro pentru 2019-2020 pentru a finanța dezvoltarea comună a produselor și tehnologiilor de apărare.

Pe baza experienței acestor două fonduri și programe, parlamentarii europeni au creat Fondul european de apărare (EDF), de 8 miliarde de euro, pentru a finanța cercetarea și dezvoltarea în colaborare, cu cel puțin trei companii cu sediul în trei țări diferite. ”Viața” EDF se termină la sfârșitul actualului ciclu financiar multianual (2021-2027). A fost propus inițial la 13 miliarde de euro, dar a fost redus la jumătate în cadrul negocierilor la summit din 2020.

EDF urmează să obțină o suplimentare de 1,5 miliarde euro în cadrul noii platforme Strategic Technologies For Europe (STEP), conform revizuirii bugetare adoptată de liderii UE în februarie 2024. În 2024, Comisia are planificată o revizuire a fondului, care ar putea schimba din nou planificarea bugetară.

Programe derulate cu ajutorul instituțiilor financiare

Pe lângă binecunoscutul EDF, Banca Europeană de Investiții (BEI) investește și în proiecte de cercetare și dezvoltare cu dublă utilizare (atât pentru uz civil, cât și pentru uz militar) prin intermediul Inițiativei Strategice Europene de Securitate (SESI).

Cea mai nouă schemă este Defense Equity Facility (DEF). În cadrul acestei scheme, Fondul European de Investiții alocă 175 de milioane de euro pentru investiții în companii mici și start-up-uri din industria apărării, s-a anunțat în ianuarie 2024.

Cercetare și dezvoltare pentru a produce și a procura echipamente

UE oferă țărilor membre tinițiativa a decide să dezvolte împreună echipamente militare după faza de cercetare a ciclului de viață al capacității. Scopul este apoi de a fabrica și achiziționa împreună aceleași piese de echipamente.

Creată în 2017, în urma impulsului președintelui francez Emmanuel Macron, Cooperarea Structurată Europeană Permanentă (PESCO) trebuia inițial să fie ”umbrela” pentru un grup mic de state membre ale UE – cele care sunt „doritoare” și „capabile”. Cu toate acestea, în prezent include 26 din 27 de țări, mai puțin Malta.

În prezent, statele membre UE sunt 68 de proiecte comune care se derulează sub supravegherea Consiliului. Unele programe au fost abandonate din lipsă de rezultate. Programul este de așteptat să fie revizuit în acest an și încheiat până la sfârșitul anului 2025. Proiectele PESCO beneficiază de finanțare UE pentru cercetare și dezvoltare în cadrul programului Fondului european de apărare (FED).

Producția, o bătălie care așteaptă să fie câștigată

După ce Rusia a invadat Ucraina, țările UE au început să doneze Kiev din stocurile lor de arme și echipamente de apărare. După ce stocurile au început să se golească, Comisia Europeană a lansat Actul de sprijinire a producției de muniție (ASAP), în mai 2023.

Schema este finanțată din banii UE, și urmărește să motiveze industriile europene să lucreze împreună pentru a consolida baza industrială din sectorul apărării.

În baza schemei, UE a promis Ucrainei să îi livreze un milion de obuze până în primăvara anului acesta, țintă care va fi ratată.

UE a început să lucreze pentru a motiva achiziționarea comună de arme prin consolidarea industriei europene de apărare prin Actul privind achizițiile comune (EDIRPA). Legea, adoptată cu un fond de 300 de milioane euro de la bugetul UE, a fost inițial propusă în mai 2022, ca o soluție urgentă pentru a reumple stocurile țărilor UE după ce acestea au donat Kiev mijloace pentru a lupta împotriva Rusiei.

Livrări către state terțe

Uniunea Europeană nu are niciun rol în exportul de arme produse în statele membre UE. Cu toate acestea, UE oferă cadrul Facilității europene pentru pace (EPF), un fond în afara bugetului care permite țărilor UE să îl acceseze pentru a achiziționa echipamente militare pe care să le transfere în țări terțe. Deciziile privind EPF au loc în forul interguvernamental al Consiliului.

Într-o mișcare ”de a sprijini lupta Ucrainei împotriva Rusiei”, statele membre au decis să folosească EPF și pentru a rambursa ajutorul militar donat de state, în valoare de aproximativ 3,5 miliarde de euro. Utilizarea neașteptată a EPF a făcut ca țările UE să asuplimenteze bugetul EPF cu 5,5 miliarde de euro.

Din cauză că stocurile europene se epuizează, sprijinul militar pentru Kiev se mută de la donații la achiziții noi.

Planificarea coordonată a capacităților forțelor armate

Fiecare țară își dezvoltă forțele armate în funcție de nevoile și interesele sale și decide în ce echipament militar va investi.

UE a decis că este cel mai bine să-și eficientizeze eforturile pentru a umple golurile din jurul continentului și de a concentra investițiile pe capacități strategice. La nivelul UE, statele membre comunică planurile forțelor lor armate și trebuie să creeze o strategie de planificare pe termen lung pentru toți.

Priorități de dezvoltare a capacităților (CDP) este programul care conduce toate inițiativele UE legate de apărare. Acesta oferă statelor membre o listă de priorități pentru a-și adapta strategiile și pentru a identifica echipamente de apărare – pentru achiziție, dezvoltare sau cercetare – care să umple eventualele lacune.

Miniștrii apărării din UE au stabilit un nou CDP în toamna anului 2023, învățând lecții din războiul Ucrainei contra Rusiei. Agenția Europeană de Apărare (EDA) identifică oportunități de colaborare în Evaluarea anuală coordonată privind apărarea (CARD). Deocamdată, „planificarea apărării continuă să se facă în mare parte izolat, iar (…) statele membre rămân neconvinse de proiectele de cooperare europeană”, se afirma EDA în ultimul raport, din 2022.

Urmează Strategia UE pentru industria de Apărare

Pe lângă Planul european de investiții în apărare (EDIP) care urmează să fie anunțat de Comisarul Thierry Breton, Comisia Europeană intenționează să prezinte și o Strategie europeană pentru industria de apărare (EDIS).

***

(Citiți și: ”Ungaria deschide fabrici de armament pe bandă rulantă – PressOne”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: