joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 decembrie, 2011

Senatorii din Comisia juridică au aprobat, marţi, în unainimitate, raport de admitere proiectelor de lege privind confiscarea extinsă şi sancţionarea magistraţilor.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a susţinut că cele două proiecte legislative reprezintă ‘un pas’ în consolidarea sistemului disciplinar din sistemul judiciar.

‘Comisia juridică din Senat a adoptat astăzi două proiecte de lege foarte importante. Primul privind confiscarea extinsă, cel de-al doilea privind răspunderea disciplinară a magistraţilor. După părerea mea este un pas în consolidarea instrumentelor aflate la dispoziţia justiţiei pentru recuperarea produsului infracţiunilor şi pentru întărirea sistemului disciplinar din sistemul judiciar. Sunt foarte mulţumit şi am spus şi în cadrul Comisiei că a fost o muncă de echipă, terminată deocamdată la acest nivel cu succes’, a spus ministrul, citat de Agerpres.


În context, Predoiu i-a mulţumit preşedintelui Comisiei juridice a Senatului, social-democratului Toni Greblă, pentru aprobarea proiectelor.

”Noi ne-am explicat argumentele şi am explicat că aceste două proiecte nu servesc neapărat un interes politic partizan, ci servesc mecanismului judiciar de care profită întreaga societate. S-a lucrat cu maturitate în Comisia juridică. Le mulţumesc senatorilor şi preşedintelui Greblă pentru efortul depus”, a mai spus Predoiu.

Cele două proiecte merg la plenul Senatului, pentru dezbatere şi vot.

Proiectul de lege privind confiscarea extinsă, promovat de Guvern, prevede că justiţia poate confisca averea persoanei condamnate pentru infracţiuni generatoare de câştiguri, fără să fie nevoie să probeze caracterul ilicit al întregii averi.


Proiectul privind răspunderea magistraţilor reintroduce condiţia reputaţiei profesionale pentru accesul în magistratură, astfel încât judecătorii şi procurorii care îşi pierd reputaţia îşi pierd şi calitatea de magistraţi.

Reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale ale magistraţilor şi ai Consiliului Superior al Magistraturii au reclamat, însă, că proiectul produce imixtiuni ale Executivului în justiţie, pentru că oferă ministrului Justiţiei pârghii pentru iniţierea procedurii de sancţionbare disciplinară a judecătorilor şi procurorilor.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: