7 noiembrie, 2019

Comisia Europeană caută căile de a supune companiile financiare la teste de stres, pentru a le forţa să-și crească fondurile de rezervă împotriva riscurilor climatice, a anunţat Valdis Dombrovskis, comisarul UE pentru Stabilitate Financiară.

Cele mai vizate sunt companiile de asigurări, expuse la riscurile de pagube materiale în urma calamităților naturale, potrivit Reuters.

Executivul Uniunii Europene va explora modalităţile prin care companiile financiare ar urma să-și îmbunătățească managementul riscurilor climatice și de mediu și capacitatea de apărare împotriva dezastrelor naturale sau a altor posibile pierderi cauzate de schimbările climatice.


„Acest lucru înseamnă că vom evalua dacă avem nevoie de schimbări ale reglementărilor pentru a asigura o raportare mai bună şi vom monitoriza riscurile legate de climă”, a declarat Valdis Dombrovskis, citat de Reuters.

Noua echipă a Comisiei Europene (CE) va căuta căile de „integrare a riscurilor de sustenabilitate în monitorizarea stabilităţii financiare şi în mecanismele de supraveghere, cum ar fi testele de stres şi analizele de scenarii”, a precizat comisarul UE.

Știrea survine pe fondul îngrijorărilor tot mai mari ale instituțiilor financiare internaționale privind impaactul eventualelor pierderi cauzate de fenomenele legate de schimbările climatice.

(Citiți și: „Până și marile bănci centrale ale lumii s-au speriat de schimbările climatice”)

Noua abordare a CE face parte din strategia mai largă de trecere la o economie mai ecologică.


Noile reguli privind impactul schimbărilor climatice asupra strategiilor firmelor de administrare a activelor au fost recent agreate și vor fi valabile din 2021.

Totodată, sunt încă negociate standardele UE privind investițiile responsabile, iar blocul comunitar ar putea să amâne finanțarea proiectelor legate de combustibili fosili prin Banca Eruopeană de Investiții.

Valdis Dombrovskis, al cărui mandat de șef al finanțelor europene a fost reînnoit, a mai spus că CE va analiza standardele necesare pentru așanumitele ipoteci și credite verzi pentru a sprijini îmbunătăți locuinţele.

Clădirile sunt responsabile pentru o mare parte din emisiile de carbon, din moment ce datele UE arată că trei sferturi dintre clădiri sunt ineficiente energetic.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: