Comisia Europeană (CE) a solicitat „Parlamentului European şi și statelor membre să adopte cât mai curând posibil propunerile sale de reducere a riscurilor și de consolidare a rezistenţei băncilor din UE” în cadrul procesului Uniunii Bancare, potrivit unui comunicat emis miercuri.
Proiectul Uniunii Bancare se bazează pe cerințe prudențiale mai severe pentru bănci, stabilite în jurul a trei piloni, dintre care primii doi au fost deja stabiliţi:
- Un supervizor bancar unic (mecanismul unic de supraveghere – SSM), care va fi Banca Centrală Europeană
- Mecanismul unic de rezoluţie bancară (SRM), care va interveni dacă o bancă are probleme şi gestiona procedura de salvare – sau chiar de acceptare a falimentului).
- O schemă unică de garanţii bancare, care introduce garanţii finanţate de bănci pentru depozitele de până la 100.000 de euro.
„Primii doi piloni au fost atinși prin înființarea mecanismului unic de supraveghere (SSM) și a mecanismului de rezoluție unică (SRM). Cu toate acestea, nu a fost încă stabilit un sistem comun de protecție a depozitelor”, spune documentul CE.
Comisia Europeană (CE) sugerează „pași rapizi” pentru:
- reducerea creditelor neperformante (NPL) și de a ajuta băncile să își diversifice investițiile în obligațiuni suverane
- crearea Sistemului European de Garantare a Depozitelor (EDIS) „cetățenilor din Uniunea Bancară la nivel central, element vital lipsă al Uniunii bancare”;
- soluția de sprijin fiscal comun de ultimă instanță, angajată deja de statele membre în 2013, asigurând soliditatea sistemului și asigurându-se că Fondul Unic de Rezoluție a conflictelor (CFR) dispune de resurse suficiente chiar și în cazul mai multor simultane rezoluții majore ale băncilor.
Sistemul European de Garantare a Depozitelor (EDIS)
Pentru a facilita crearea unei scheme unice EDIS şi depăşirea opiniilor divergente, CE propune introducerea EDIS într-o manieră „mai graduală în comparație cu propunerea inițială din noiembrie 2015”, în două faze privind reasigurarea, respectiv co-asigurarea.
În prima fază, EDIS doar va furniza lichiditate sistemelor naționale de garantare a depozitelor, pentru a le asigura temporar mijloacele de plată completă în cazul crizei unei bănci. Lichiditățile de urgență vor fi înapoiate de sistemele naționale sistemului EDIS.
În a doua fază, la care se va recurge cu condiția progerselor privind reducerea riscurilor, EDIS va acoperi progresiv pierderile.
Sprijinul fiscal comun
Atunci când a fost instituit mecanismul de rezoluție unică (SRM), statele membre au convenit asupra importanței unui sprijin comun pentru Fondul Unic de Rezoluție (CFR). „Acest lucru este necesar pentru asigurarea fondului cu suficiente resurse pentru a rezolva o problemă majoră a unei bănci sau o succesiune rapidă de probleme ale băncilor, după ce investitorii privați au suportat pierderi prin bail-in”.
Costurile vor fi recuperate de la sectorul bancar pentru a asigura neutralitatea fiscală pe termen mediu. CE a identificat linia de credit a Mecanismului European de Stabilitate (ESM) drept cea mai eficientă opțiune.
Soluția presupune aprofundarea Uniunii Economice și Monetare (EMU), care va include transformarea ESM într-un Fond Monetar European, în cadrul procesului Uniunii Bancare.
Reducerea creditelor neperformante
Comisia lucrează deja la un pachet cuprinzător de măsuri de reducere a nivelului creditelor neperformante existente (NPL) și de prevenire a acumulării de credite neperformante în viitor. Pachetul, care urmează să fie adoptat în primăvara 2018, va include:
- un plan pentru companiile naționale de administrare a activelor;
- măsuri legislative pentru a dezvolta în continuare piețele secundare ale creditelor neperformante și pentru a spori
- capacitatea creditorilor de a recupera valoarea de la creditele garantate;
- un raport privind o reglementare care să se introducă rețineri prudențiale împotriva sub-provizionării și
- o metodă de încurajare a transparenței privind NPL în Europa.
„Uniunea Bancară îşi poate atinge potenţialul complet şi poate oferi instrumentele de gestiune a viitoarelor crize doar dacă toate elementele sale sunt complet operaţionale”. „Desăvârşirea Uniunii Bancare” ar urma să aibă loc anul viitor, potrivit documentului CE.