joi

25 aprilie, 2024

25 mai, 2018

UPDATE. Reacția Ministerului de Finanțe:

Raportul DG ECFIN, în urma misiunii de evaluare de la începutul lunii aprilie, prezintă doar punctul de vedere al oficialilor europeni asupra discuțiilor de pe agendă.

În acest sens, afirmația ”Guvernul are în vedere o inversare a reformei sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul 2 de pensii” este o apreciere subiectivă.


Oficialii români vor prezenta, în perioada următoare, rezultatul evaluării pilonului 2 de pensii administrate privat. Subliniem faptul că Guvernul nu suspendă și nu intenționează suspendarea Pilonului 2 de pensii, acest subiect nefiind discutat în cadrul întâlnirilor cu oficialii europeni.

*

În vreme ce în România responsabili guvernamentali, dar și șeful PSD, neagă cu vehemență că s-ar atinge de Pilonul 2 de pensii, Comisia Europeană este înștiințată oficial că ”va inversa reforma sistemului de pensii”, reformă finalizată în 2008.

Senatorul PNL Florin Cîțu a publicat vineri, pe Facebook, un extras dintrul document oficial care probează discursul dublu al coaliției la guvernare. Senatorul scrie că, în perioada 10-11 aprilie 2018 au avut loc discuții cu reprezentanții Comisiei despre faptul că România ignoră creșterea alarmantă a deficitului structural.


”În contextul acestor discuții, guvernul României a informat CE de planurile sale de suspendare a contribuției pentru pilonul II de pensii și că va face această contribuție faculativă”, spune Florin Cîțu.

În raportul Comisiei Europene, transmis Consiliului European spre adoptare, referitor la faptul că România înregistrează o deviație semnificativă de la MTO, oficialii Comisiei scriu, în baza informărilor primite din România:

”Guvernul are în vedere o inversare a reformei sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul 2 de pensii. Autorităţile au redus deja, ca parte a bugetului pentru anul 2018, ponderea contribuţiilor sociale transferate în cel de-al doilea pilon de pensii. Potrivit declaraţiilor publice, guvernul intenţionează să facă transferurile către Pilonul 2 opţionale şi să ia o decizie până la sfârşitul lunii iunie 2018, după consultarea cu părţile interesate.”

Document al Comisiei Europene

În același raport se precizează: ”Aceste transferuri se ridică la aproximativ 7 miliarde RON anual (aproximativ 1,5 EUR miliard; 0,8% din PIB). O astfel de măsură ar reduce deficitul fiscal pe termen scurt. În orice caz, câştigul fiscal s-ar risipi pe termen lung, deoarece contribuţiile sociale deviate de la Pilonul 2 ar fi însoţite de o obligaţie de a plăti pensii pentru limită de vârstă în viitor. În plus, o astfel de inversare ar putea avea implicaţii negative asupra viabilităţii pensiilor şi pentru dezvoltarea pieţelor de capital. Transformarea celui de-al doilea pilon de pensii într-unul opţional ar lipsi România de posibilitatea invocării clauzei privind reforma sistemului de pensii”.

În urmă cu două zile, premierul Dăncilă a vorbit despre Pilonul II de pensii. „Uitați de Pilonul II, a fost o propunere a Comisie Naționale de Prognoză neagreată de Guvern. Nu pot să vorbesc despre ceva neagreat, nici nu m-am uitat pe propunere”, a declarat premierul Dăncilă după ce presa a publicat un document al CNSP.

Asigurări legate de faptul că ”nu se va naționaliza” or ”nu se va desființa” Pilonul 2 au mai fort oferite de miniștrii Lia Olguța Vasilescu, Viorel Ștefan, Eugen Teodorovici, dar și de președintele PSD Liviu Dragnea.

Reprezentanți ai ALDE au declarat ferm că nu sunt de acord cu schimbarea regulilor în sistemul de pensii.

(Descărcați AICI raportul Comisiei Europene)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: