miercuri

24 aprilie, 2024

5 mai, 2021

Vicepreşedinte al Comisiei Europene și Comisar pentru Comerț, Valdis Dombrovskis (foto) a anunțat marți că executivul european a stopat eforturile de ratificare a acordului economic încheiat de Comisia Europeană cu China.

„Am suspendat pentru moment anumite eforturi de sensibilizare politică din partea Comisiei, întrucât este clar că în situaţia actuală, cu sancţiuni ale UE împotriva Chinei şi contra-sancţiuni chineze, inclusiv împotriva membrilor Parlamentului European, mediul nu este propice pentru ratificarea acordului. Nu putem face abstracţie de contextul mai larg al relaţiilor între UE şi China”, a declarat Dombrovskis pentru AFP, potrivit Politico.

Acordul era oricum în pericol din cauza faptului că mai mulți parlamentari europeni și-au exprimat încă din decembrie 2020 dezacordul față de condițiile ”relaxate” pe care le oferea Chinei, iar rândurile celor care au anunțat că nu vor vota acordul au crescut constant pe măsură ce China a adoptat poziții ostile față de UE.

(Citiți și: ”Acordul comercial UE-China – victima cea mare a conflictului diplomatic Bruxelles-Beijing”)


Acordul cu privire la investiţii, susţinut de Germania şi de mediul său de afaceri, a fost încheiat la sfârşitul lunii decembrie 2020, după ani de negocieri. El avea drept scop declarat să garanteze întreprinderilor un cadru stabil pentru comerţ şi investiţii pe pieţele europeană şi chineză. De asemenea, europenii sperau că acordul va permite reechilibrarea relaţiilor cu China.

Considerat drept o victorie diplomatică pentru Beijing, acordul a fost criticat de organizaţiile neguvernamentale. Bruxellesul s-a apărat, subliniind că a obţinut de la China să se angajeze să facă mai multe eforturi pentru aprobarea convenţiilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) asupra muncii forţate.

În luna ianuarie a acestui an, Parlamentul European (PE) a adoptat cu o largă majoritate o rezoluţie în care apreciază că acordul UE-China asupra investiţiilor pune în pericol credibilitatea UE cu privire la drepturile omului, invitând să fie luate în considerare sancţiuni punctuale împotriva unor responsabili chinezi.

Legislativul comunitar a avertizat că „va ţine cont de situaţia respectării drepturilor omului în China, inclusiv în Hong Kong, atunci când va fi invitat să aprobe acordul cu privire la investiţii”.


Miniştrii de externe din UE au aprobat în martie adoptarea de sancţiuni împotriva Chinei din cauza încălcării drepturilor omului. Sancţiunile au vizat lideri locali responsabili de abuzurile asupra etnicilor uiguri în regiunea chineză Xinjuang. În replică, Beijingul a impus sancţiuni împotriva mai multor parlamentari europeni şi universitari.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: