sâmbătă

15 iunie, 2024

11 iulie, 2022

Comisia Europeană își va reduce, încă o dată, prognozele privind creșterea economică din UE în 2022 și în 2023, noile estimări urmând să țină cont de o inflație în creștere și de consecințele războiului din Ucraina, a avertizat, luni, vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis (foto), citat de AFP, potrivit Agerpres.

Executivul comunitar urmează să dea joi publicității noile sale previziuni revizuite.

“Creșterea economică se dovedește a fi una rezistentă în acest an. În pofida acestui lucru, ne putem aștepta la o revizuire în jos, și la una mai importantă pentru anul următor”, a spus Valdis Dombrovskis, înaintea de începerea unei reuniuni a miniștrilor de Finanțe din zona euro. “Și, din păcate, inflația continuă să fie mai ridicată decât se prognoza. În consecință, previziunile privind inflația vor fi, din nou, revizuire în sus”, a adăugat Dombrovskis.


Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a atins un nou record de 8,6% în luna iunie.

Războiul din Ucraina a obligat deja Comisia Europeană să își revizuiască drastic prognozele de creștere, în special ca urmare a exploziei prețurilor la energie.

În luna mai, Executivul comunitar a revizuit prognozele de creștere pentru cele 19 state din zona euro până la 2,7% în acest an, de la 4% cât prognoza în februarie, și la 2,3% pentru anul viitor, de la 2,7% cât estima în prima sa evaluare a impactului războiului din Ucraina asupra economiei blocului.

Tot în luna mai, inflația în zona euro a fost estimată la 6,1% pentru acest an, la rândul său o revizuire semnificativă față de estimările inițiale ale Comisiei care mizau pe o inflație de 3,5%.


În prezent, Comisia Europeană este îngrijorată că ar putea fi întrerupte complet livrările de gaze din Rusia, ca răspuns la sancțiunile occidentale impuse Moscovei. O oprire completă a livrărilor de gaze rusești, de care Europa este puternic dependentă, “nu este scenariul nostru de bază, dar este un risc pe care nu îl putem exclud. În mod clar, ne pregătim la nivelul UE, dar și la nivelul statelor membre”, a explicat Valdis Dombrovskis.

Comisia Europeană și-a înjumătățit în mai prognoza economică pentru România, la 2,6% din PIB în 2022, de la 4,2% estimarea din februarie, de dinaintea războiului din Ucraina.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: