joi

25 aprilie, 2024

23 decembrie, 2010

Comisia Europeană respinge apelul privind condamnarea negării crimelor comunismului. Săptămâna trecută, miniştri de externe din şase ţări central şi est-europene, foste comuniste (Lituania, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Letonia şi România) au cerut CE să legifereze condamnarea celor ce neagă crimele săvârşite de comunişti. Dar Comisia,care redactează legile UE, a susţinut că aceste crime politice sunt o problmeă naţională, ce trebuie rezolvată la nivel local. Tratatul UE combate criminalitatea contra minorităţilor naţionale, entice şi religioase, dar cele politice rămân la nivelul autorităţilor naţionale. (BBC News)

Un înalt oficial al Băncii Angliei avertizează asupra crizei economice ce va continua şi în 2011. Paul Fischer, director executiv al Bank of England şi membru al Comitetului pentru Politică Monetară spune că nu este imposibil să urmeze un trimestru de creştere negativă în 2011, deşi, oficial, recesiunea economică s-a încheiat de un an. Marea Britanie are tendinţa de a nu fi mai “volatilă”, fragilă, de la un trimestru la altul, dar în situaţia actuală, când se reface după o recesiune profundă, nu este imposibil ca acest lucru să se întâmple. (Telegraph)

CE cere explicaţii responsabililor aeroporturilor europene. Comisia Europeană a cerut explicaţii responsabililor marilor aeroporturi europene, blocate din cauza intemperiilor, care au dus la “perturbări inacceptabile” ale traficului aerian. Transportatorii aerieni europeni sunt acuzaţi de proastă pregătire şi lipsă de transparenţă faţă de pasagerii reţinuţi pe aeroporturi, după ce căderile masive de zăpadă au amânat sau blocat sute de curse aeriene. CE şi-a exprimat nemulţumirea în acest caz prin vocea comisarului pentru transporturi, Siim Kallas, care a evocat posibilitatea creării unui “serviciu minim” pe aeroporturile Uniunii Europene. (Le Figaro)


În ciuda crizei, Spania investeşte masiv în infrastructura feroviară. Spania a depăşit Franţa, în această lună, ca fiind ţara care operează cea mai mare reţea feroviară din Europa. Acest domeniu s-a aflat în centrul investiţiilor şi a constituit mărirea şi decăderea eocnomiei spaniole. Premierul Jose Luis Zapatero şi regale Carlos au inaugurat o cale ferată de mare viteză care face legătura între Madrid şi cel de-al treilea oraş spaniol, ca mărime, după Madrid şi Barcelona, Valencia. Un nou pasaj deroviar care traversează Munţii Pirinei a fost inaugurat între Figueres (Spania) şi Perpignan (Franţa), un pas important pentru completarea reţelei feroviare de mare vitează ce leagă Parisul de Barcelona şi Madrid. Cu cei 390 km de cale ferată rapidă dintre Madrid şi Valencia, reţeau feroviară ajunge la aproape 2000 km, comparative cu Franţa care are doar 1895 km şi Germania circa 1300 km cale ferată modernă. (New York Times)

Senatul american a aprobat Acordul de dezarmare START. Preşedintele Barack Obama a salutat ratificarea acestui accord amânat de foarte mult timp, care prevede neutilizarea armelor nucleare de către SUA Şi Rusia. Acordul, care va deschide calea pentru alte moduri de a reduce arsenalele nucleare american şi rusesc, este “cel mai important tratat de acest fel din ultimii 20 de ani”, a subliniat Obama. După ce a aşteptat luni de zile în Senat, START a fost aprobat cu 71 de voturi pentru şi 26 împotrivă. Tratatul prevede ca Rusia şi SUA să-şi refucă numărul focoaselor nucleare cu 30%. (BBC News)

Coreea de Sud se pregăteşte să pună-n scenă cel mai mare exerciţiu militar, la graniţa cu Nordul. Sute de militari, tancuri,elicoptere şi avioane de luptă s-au adunat la 20 km de graniţa puternic înarmată şi păzită dintre cele doi’uă Corei. Tensiunile au crescut de când Coreea de Nord a atacat insula sud-coreeană Yeonpyeong, luna trecută, omorând patru oameni. Nordul a calificat ea calificat exerciţiul pregătit de Sud ca fiind “ca o declaraţie de război”, dar criticile aduse au fost mai puţin vocale ca de obicei. (BBC News)

Mii de studenţi italieni au demonstrat contra reformei educaţiei. Câteva mii de tineri au ieşit pe străzi, înainte de votul SEnatului prpvind controversata reformă a educaţiei. Protestele din Roma s-au desfăşurat fără incidente, dar au existat ciocniri între studenţi şi poliţişti la Palermo, străzile u fost blocate în Torino, şi s-a dat foc la tomberoanele de gunoi în Napoli. Poliţia a prevenit repetatrea ciocnirilor violente de săptămâna trecută, blocând o parte din centrul oraşului. Guvernul spune că sistemul educaţional superior a devenit excesiv şi ineficient şi are nevoie de noi linii de ghidare. Dar criticii susţin că universităţile italiene seconfruntp deja cu mari lipsuri bugetare. (BBC News)


Albania respinge acuzaţiile de trafic de organe din timpul războiului din Kosovo şi cere o anchetă internaţională. Primul ministru albanez Sali Berisha a declarat că guvernul său este dornic să coopereze cu Tribunalul ONU pentru crime de război din fosta Iugoslavie, dacă se va dori începerea unei anchete pe această temă. Un raport al Consiliului Europei a arătat săptămâna trecută că premierul kosovar a fost în spatele afacerilor cu trafic de organe de la opozanţi ai Armatei de Eliberare din Kosovo, deţinuţi în Albania, în timpul războiului cu Serbia, între 1998-1999. (Telegraph)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: