cursdeguvernare

sâmbătă

7 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Comisia Europeană va recomanda miercuri, oficial, începerea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei

7 noiembrie, 2023

Comisia Europeană va da o recomandare oficială țărilor UE să demareze negocierile cu Republica Moldova și Ucraina privind aderarea la comunitate. Anunțul va fi făcut mâine, 8 noiembrie, relatează Reuters.

Ambii oficiali, care au văzut și sunt familiarizați cu proiectul de raport al Comisiei Europene înainte de de a fi anunțat ofical, au menționat că de fapt, negocierile oficiale cu Kievul și Chișinăul ar putea începe anul viitor, dacă sunt îndeplinite condițiile necesare.

Ei au adăugat că raportul Comisiei privind extinderea, care va conține și progresul altor aspiranți la UE, trebuie să fie finalizat înainte de publicarea oficială.


Nu există un interval de timp pentru finalizarea acestor negocieri. De exemplu, negocierile dintre Turcia și UE privind aderarea la organizația internațională au început în 2005. Până în prezent, problemele privind 16 din 35 de puncte ale așa-numitului dosar de negociere nu au fost rezolvate, întrucât părțile nu se pot pune de acord asupra unor chestiuni precum, de exemplu, problema Ciprului, scrie unimedia.md.

Șefii de stat și de guvern ai UE, la summitul de la Bruxelles din 23 iunie același an, au aprobat acordarea statutului de candidat Ucrainei și Moldovei pentru aderarea la comunitate. Pentru a începe procesul de negociere, țările trebuie să îndeplinească o serie de condiții, inclusiv reforme.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a prezentat principalele progrese înregistrate de la obținerea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană în iunie 2022, până în prezent. „Trei recomandări au fost implementate pe deplin, progrese bune fiind înregistrate și la celelalte angajamente”, au notat reprezentanții instituției.

Republica Moldova a semnat cererea de aderare la UE pe 3 martie 2022.


Pe 17 iunie 2022, Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova.

În primă fază, Moldova va adera la UE fără Transnistria

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că țara sa ar putea lua în calcul aderarea la UE fără zona Transnistria. Însă doar într-o primă etapă. Scenariul are ca model cazul Cipriului.

Conform spuselor sale, Republica Moldova ar putea adera la UE „mai întâi cu malul drept al Nistrului”, iar apoi cu cel stâng.

Cipru a aderat la UE în 2004, chiar dacă regiunea nordică se află sub controlul turcilor.

Însă șefa statului moldovean a spus că ar fi de preferat ca țara sa să se integreze ca stat unitar.

O eventuală aderare a Moldovei la UE este văzută ca probabilă în anul 2030, după unele scenarii. Însă unii analiști se gândesc dacă nu cumva o asemenea aderare ar reprezenta un risc prea mare de securiatte pentru UE.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: