miercuri

29 noiembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 noiembrie, 2023

Primarul capitalei, fostul socialist Ion Ceban, câștigă un nou mandat din primul tur, iar noul său partid, MAN, obține cele mai multe mandate în consiliul municipal Chișinău. La nivel de țară, transmite Europa Liberă Moldova, partidul pro-european de guvernământ (PAS) ia cele mai multe voturi pentru consiliile raionale.

Partidul Acțiune și Solidaritate a câștigat cele mai multe voturi pentru consilii în 19 din cele din 32 de raioane, dar asta nu înseamnă neapărat că va avea și majoritatea. Negocierile pentru formarea unor coaliții abia urmează.

Mișcarea Alternativă Națională (MAN) va avea, după repartizarea voturilor, cele mai multe mandate în consiliul municipal Chișinău.


În nordul țării, tradițional, cele mai multe voturi au mers către Partidul Socialiștilor (PSRM), iar în centrul și sudul republicii – către PAS. La sud, socialiștii obțin victorii doar la Taraclia și Basarabeasca.

La Bălți și Fălești câștigă „Partidul Nostru”, la Glodeni – Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) condus de fostul premier Ion Chicu, iar la Șoldănești – Partidul Social Democrat European, condus de Ion Sula.

După procesarea tuturor celor 305 de procese verbale, președintele MAN, Ion Ceban, a obținut circa 133.000 de voturi sau 50,62% din voturile alegătorilor din Chișinău. Candidatul PAS, Lilian Carp, a acumulat peste 74.000 de voturi sau 28,2% din totalul acestora.

Socialistul Adrian Albu a fost votat de 4,52% din alegători, Victor Chironda de la Platforma DA – de 3,82%, candidatul partidului „Renaștere”, Vasile Bolea – de 2,41%, iar candidatul partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc – de 2,1% din votanți. Restul candidaților la fotoliul de primar al capitalei au obținut mai puțin de 2% din voturi.


În Consiliul Municipal Chișinău, MAN și PAS au obținut un număr aproape egal de voturi, de 33,1% și, respectiv, 32,88% din voturi. PSRM a adunat 9,64% din voturi, Partidul Comuniștilor –4,46%, „Renaștere” – 2,64%, iar Platforma DA – 2,55%. Celelalte formațiuni au acumulat sub 2% din voturi.

Votul în alte mari orașe

La Bălți, candidatul „Partidul Nostru”, Alexandr Petkov, și candidata independentă Arina Corșicova se vor confrunta în turul doi de scrutin, arată rezultatele preliminare ale CEC. În Consiliul Municipal Bălți, voturile au fost repartizate astfel: „Partidul Nostru” – 24,77%, PSRM – 22,13%, PAS – 13,59%, partidul „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei” (PPFASM) – 10,98%. Celelalte formațiuni au obținut sub 10% din voturile exprimate.

Municipiul Orhei va fi condus de Tatiana Cociu din partea PPFASM, care a fost susținută de partidul „Șansă”, retras din cursa electorală. Ea a fost votată de 57,59% din alegători. Dintre ceilalți candidați, un scor mai important, de 17%, l-a obținut Sergiu Stanciu de la PAS. Și în Consiliul Municipal Orhei cele mai multe voturi le-au acumulat PPFASM (55,32%) și PAS (17,59%).

La Ungheni va fi turul doi între candidatul PAS, Dionisie Ternovschi, și candidatul independent Vitalie Vrabie.

Candidata PSRM, Lilia Pilipețchi, a câștigat un nou mandat de primar al municipiului Soroca, obținând peste 71% din voturi. Pe locul doi s-a clasat Viorel Țîmbaliuc de la PAS (15,62%), iar pe locul trei – Mihai Mîțu de la Partidul Liberal Democrat din Moldova (4,9%). Marea parte a opțiunilor de vot pentru consiliul municipal Soroca au fost împărțite între PSRM (53,68%) și PAS (19,87%).

La Cahul, candidatul independent Nicolae Dandiș rămâne încă pentru 4 ani în funcția de primar, după ce a fost votat de 73,63% din alegători. Pe locul doi s-a clasat socialistul Marcel Cenușa, care a fost votat de aproape 20% din alegători. Majoritatea voturilor pentru consiliul municipal le-au obținut PSRM (31,18%), PAS (17,78%) și „Liga orașelor și comunelor” (11,42%).

În municipiul Comrat va fi organizat al doilea tur de scrutin, după ce candidatul independent Serghei Anastasov, care a condus localitatea în ultimii 4 ani, a obținut 45,43% din voturi. El se va lupta în turul doi cu un alt candidat independent, Nicolai Dudoglo, care a luat peste 30%.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: