vineri

24 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 februarie, 2020

Comisia Europeană se pregătește să propună ca investițiile ”ecologice” să fie exceptate de la regulile UE privind deficitul bugetar, o dezbatere pe această temă urmând să fie lansată la Bruxelles.

Aproape jumătate dintre membrii UE sunt împotriva acestui ”privilegiu” care se pregătește pentru investițiile din cadrul Green Deal, potrivit unui document de politici publice pregătit de guvernele a 12 state membre, document citat de Politico.

Câteva state membre au încercat, în urmă cu doi ani, să obțină același tip de excepție pentru investițiile de Apărare, însă fosta Comisie Junker le-a respins solicitările.


Potrivit regulilor Pactului de Stabilitate și Creștere,  un element central al Zonei euro care se aplică tehnic tuturor țărilor membre, statele UE sunt obligate să limiteze deficitele bugetare la 3% din PIB, iar datoria națională la 60% din PIB. Chiar dacă regulile par stricte, realitatea demonstrează că sunt acceptate deseori excepții.

Comisia Europeană apără teoretic aceste reguli dar a dovedit în multe cazuri ”flexibilitate”, iar în chestiunea mediului pare că își va argumenta poziția prin faptul că țintele acceptate atât prin Tratatul de la Paris cât și prin Green Deal nu pot fi atinse fără investiții suplimentare totale ale statelor membre de peste 200 miliarde euro anual.

Oficiali din 12 state membre s-au întâlnit pe data de 15 ianuarie la Viena pentru a se pune de acord asupra celor mai bune căi de a ataca abordarea Comisiei. Surse participante la reuniune au prezentat Politico lista statelor prezente la discuții: Austria, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Letonia, Lituania, Olanda, Slovacia și Suedia.

Experți din aceste state lucrează la un document de poziție care ar urma să fie prezentat public în aprilie, la Zagreb, la o reuniune informală a miniștrilor de finanțe din UE. Nu este clar dacă toate cele 12 state își vor menține poziția, scrie Politico.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cele mai largi cohorte din România, cele ale așa-numiților „decreței”, vor începe să se pensioneze din 2028, când vor avea loc primele retrageri anticipate din activitate ale acestora

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: