duminică

22 mai, 2022

Comisia Europeană pregătește exceptarea investițiilor ”verzi” de la regulile Pactului de Stabilitate. 12 state membre se opun

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 februarie, 2020

Comisia Europeană se pregătește să propună ca investițiile ”ecologice” să fie exceptate de la regulile UE privind deficitul bugetar, o dezbatere pe această temă urmând să fie lansată la Bruxelles.

Aproape jumătate dintre membrii UE sunt împotriva acestui ”privilegiu” care se pregătește pentru investițiile din cadrul Green Deal, potrivit unui document de politici publice pregătit de guvernele a 12 state membre, document citat de Politico.

Câteva state membre au încercat, în urmă cu doi ani, să obțină același tip de excepție pentru investițiile de Apărare, însă fosta Comisie Junker le-a respins solicitările.


Potrivit regulilor Pactului de Stabilitate și Creștere,  un element central al Zonei euro care se aplică tehnic tuturor țărilor membre, statele UE sunt obligate să limiteze deficitele bugetare la 3% din PIB, iar datoria națională la 60% din PIB. Chiar dacă regulile par stricte, realitatea demonstrează că sunt acceptate deseori excepții.

Comisia Europeană apără teoretic aceste reguli dar a dovedit în multe cazuri ”flexibilitate”, iar în chestiunea mediului pare că își va argumenta poziția prin faptul că țintele acceptate atât prin Tratatul de la Paris cât și prin Green Deal nu pot fi atinse fără investiții suplimentare totale ale statelor membre de peste 200 miliarde euro anual.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Oficiali din 12 state membre s-au întâlnit pe data de 15 ianuarie la Viena pentru a se pune de acord asupra celor mai bune căi de a ataca abordarea Comisiei. Surse participante la reuniune au prezentat Politico lista statelor prezente la discuții: Austria, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Letonia, Lituania, Olanda, Slovacia și Suedia.

Experți din aceste state lucrează la un document de poziție care ar urma să fie prezentat public în aprilie, la Zagreb, la o reuniune informală a miniștrilor de finanțe din UE. Nu este clar dacă toate cele 12 state își vor menține poziția, scrie Politico.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: