joi

25 aprilie, 2024

9 iulie, 2012

Comisia Europeană a anunțat ultima și cea mai amplă serie de cereri de propuneri pentru cercetare în cadrul celui de-al șaptelea program-cadru (PC7) al său. În total, 8,1 miliarde de euro vor sprijini proiecte și idei care vor impulsiona competitivitatea Europei și vor aborda aspecte precum sănătatea umană, protecția mediului și găsirea de noi soluții pentru provocările din ce în ce mai mari legate de urbanizare și gestionarea deșeurilor, informează Comisia Europeană într-un comunicat.

Finanțarea – care este deschisă organizațiilor și întreprinderilor din toate statele membre ale UE și țările partenere – reprezintă cea mai semnificativă parte din bugetul UE dedicat cercetării, propus pentru 2013, în valoare de 10,8 miliarde de euro

Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, a declarat: „Cunoașterea reprezintă moneda de schimb a economiei globale. Dacă Europa dorește să fie în continuare competitivă în secolul XXI, trebuie să sprijinim cercetarea și inovarea care vor genera creștere economică și locuri de muncă în prezent și în viitor. Nivelul ridicat de concurență pentru finanțarea UE garantează faptul că banii contribuabililor se îndreaptă către cele mai bune proiecte care abordează aspecte ce ne privesc pe toți.”


Cererile de propuneri vizează atât inovarea, cât și o serie de probleme societale, construind o punte către inițiativa „Orizont 2020”, următorul program de finanțare pentru cercetarea din UE pentru perioada 2014-2020. În total, 4,8 miliarde de euro sunt destinați priorităților tematice de cercetare.

Inovarea industrială va fi sprijinită prin activități „apropiate de piață”, cum ar fi pilotarea de proiecte, demonstrațiile, standardizarea și transferul de tehnologie. Se va acorda o atenție specială întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) în cadrul unui pachet în valoare de până la 1,2 miliarde de euro. Aproximativ 2,7 miliarde de euro vor contribui la consolidarea poziției Europei ca destinație de talie mondială pentru cercetători, în principal prin granturi individuale din partea Consiliului European pentru Cercetare (1,75 miliarde de euro) și din acțiunile Marie Skłodowska-Curie (963 de milioane de euro) pentru formare și mobilitate în domeniul cercetării.

Programul-cadru PC7, lansat în 2007, are un buget total de 55 miliarde de euro pentru cercetare și inovare. Până în prezent, el a sprijinit aproximativ 19.000 de proiecte, care au implicat peste 79.000 de participanți (universități, organizații de cercetare și întreprinderi) în toate statele membre ale UE, investițiile totale ale UE ridicându-se până în prezent la 25,3 miliarde de euro. Până în 2013, se estimează că PC7 va sprijini, în mod direct, aproximativ 55.000 de cariere de cercetători.

Bugetul total al UE pentru cercetare include fonduri care nu sunt incluse în cererile anunțate recent. Acestea includ finanțare în temeiul Tratatului Euratom, care vizează cercetarea în domeniul energiei nucleare (993 de milioane de euro) sau contribuie la sprijinirea „inițiativelor tehnologice comune” cu industria (751 de milioane de euro) sau a „programelor comune” instituite între statele membre. Bugetul total include, de asemenea, finanțare pentru Centrul Comun de Cercetare al Comisiei și contribuția Comisiei la mecanismul de finanțare cu partajarea riscurilor (MFPR), gestionat de Grupul Băncii Europene de Investiții.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: