Țările UE vor putea acorda garanții de stat în contul voucherelor de călătorie eliberate în timpul pandemiei cu coronavirusul COVID-19, ca urmare a anulării rezervărilor, potrivit proiectului unui document al Comisiei Europene, citat de Reuters.
Totodată, Executivul European ar urma să prezinte statelor membre, miercuri, recomandări şi orientări privind ridicarea graduală a restricţiilor la graniţele interne, reluarea călătoriilor şi redresarea sectorului turismului.
Turismul asigură, în vremuri normale, 10% din produsul net brut al UE și mai multe state membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, au cerut recent Comisiei Europene să suspende regulile care obligă companiile aeriene să returneze în totalitate pasagerilor banii pe biletele zborurilor anulate.
Şi firmele din industria ospitalităţii ar trebui să poată oferi vouchere pentru călătoriile anulate.
„Pentru a stimula pasagerii şi călătorii să accepte voucherele în locul rambursării banilor, voucherele ar trebui protejate în cazul insolvenței emitentului şi să poată fi plătite până la finalul perioadei de valabilitate dacă nu sunt utilizate”, spune draftul documentului Comisiei Europene.
Și „protecția voucherelor trebuie asigurată la nivel national iar voucherele garantate trebuie să fie accesibile tuturor pasagerilor și călătorilor”.
Turismul aduce venituri de 150 de miliarde de euro, în mod normal, în fiecare sezon din iunie până în august, grație celor 360 de milioane de sosiri internaționale, potrivit datelor Comisiei, citate de Reuters.
Acum, pandemia a expus 6,4 milioane de locuri de muncă în turism, din moment ce s-au reportat căderi ale veniturilor de 50% penrtu hoteluri și restaurante și de 90% pentru companiile aeronautice și de călătorii.
„Până când nu va fi disponibil un vaccine sau un tratament, nevoile turismului trebuie puse în balanță cu pericolul răspândirii virusului, care ar putea duce la reinstalarea unor restricții”, avertizează draftul citat.