Comisia Europeană (CE) a demarat o investigaţie privind importurile de table din oţel laminate la cald din China, pentru a determina dacă sunt vândute la preţ de dumping în Europa, potrivit Jurnalului Oficial al UE, citat de Reuters.
Investigaţia vizează oţelul utilizat în construcţii, a fost lansată în urma unei plângeri a Eurofer (Asociaţia Europeană a Producătorilor de Oţel) şi ar putea duce la impunerea de noi măsuri împotriva oţelului chinez, ceea ce ar spori tensiunile între Beijing şi Bruxelles.
Exporturile din China au crescut semnificativ, la preţuri care sunt scăzute în mod artificial, potrivit reclamației, care a fost depusă în numele a trei producători care-şi fabrică toate produsele în UE. Ulterior cei trei producători au fost listate ca subsidiare ale ArcelorMittal în Luxemburg şi Polonia şi Vitkovice Steel din Cehia.
UE are deja 17 seturi de măsuri anti-dumping privind diferite tipuri de oțel.
„Adoptarea în mod nechibzuit de restricţii comerciale nu va ajuta la rezolvarea problemei”, a avertizat Wang Hejun, director în Ministerul Comerţului, care a adăugat că restricţiile îi vor afecta şi pe producătorii europeni de oţel.
În 2016, statele membre UE au căzut de acord asupra unui regulament care va permite în viitor Bruxelles-ului să impună tarife mai mari în cazurile de dumping de materii prime, o măsură destinată în principal contracarării exporturilor chineze. După adoptarea definitivă, acest regulament va permite statelor europene să ceară tarife vamale mai mari pentru produsele care utilizează materii prime suspecte de dumping.