22 octombrie, 2019

Croația a luat măsurile care se impuneau pentru a asigura îndeplinirea condițiilor necesare în vederea aplicării depline a normelor și a standardelor Schengen, menționează raportul pozitiv prezentat marți, de Comisia Europeană, pe acest subiect.

Angajamentele respective se referă în special la domeniul judiciar și la respectarea drepturilor fundamentale.

După această evaluare, meționează un comunicat al CE, Comisia invită Consiliul European să examineze comunicarea prezentată marți, în vederea integrării Croației în spațiul Schengen, în conformitate cu Actul de aderare din 2011.

Președintele în funcție, Jean-Claude Juncker, a declarat:

Felicit Croația pentru eforturile sale și pentru perseverența de care a dat dovadă în îndeplinirea tuturor condițiilor necesare în vederea aderării la spațiul Schengen.

Numai dând dovadă de unitate și de solidaritate, putem să asigurăm consolidarea spațiului Schengen, iar obiectivul nostru comun trebuie să fie partajarea acestei realizări.


De aceea, am convingerea că statele membre vor lua măsurile corespunzătoare pentru ca Croația să devină în curând membru cu drepturi depline al spațiului Schengen.

Evaluarea criteriilor Schengen

Comunicarea prezentată marți face bilanțul evaluărilor efectuate în perioada iunie 2016-mai 2019, care au examinat aplicarea de către Croația a normelor și a standardelor Schengen într-o serie de domenii:

  • Comisia confirmase deja punerea în aplicare deplină a normelor Schengen în domeniile protecției datelor, cooperării polițienești, politicii în domeniul vizelor, returnării, Sistemului de informații Schengen (SIS), armelor de foc și cooperării judiciare în materie penală
  • acum, este confirmat și faptul că ultima țară ce a aderat la UE (în 2013) a luat măsurile necesare pentru a se asigura îndeplinirea condițiile de aplicare a normelor Schengen în domeniul gestionării frontierelor externe

Etapele următoare

Odată ce se consideră că sunt îndeplinite toate condițiile necesare pentru aplicarea tuturor părților relevante ale normelor Schengen, Consiliul, în urma consultării Parlamentului European, are sarcina de a lua o decizie finală în unanimitate.

În procedură, Comisia a invitat marți Consiliul să examineze comunicarea prezentată în vederea integrării Croației în spațiul Schengen, în conformitate cu Actul de aderare din 2011.


Context

Spațiul Schengen este cea mai mare zonă de liberă circulație din întreaga lume, din care fac parte în prezent 22 de state membre ale UE (Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia, Spania, Suedia, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia și Slovenia), precum și 4 țări asociate care nu sunt membre ale UE (Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein).

În cazul României și Bulgariei, Comisia e emis recomandarea de aderare la Schengen în 2012, după acea dată fiind emise, periodic, noi solicitări în acest sens. Aderarea la Schengen a fost blocată însă în Consiliul UE.

În martie 2015, Croația a declarat că este pregătită să înceapă procesul de evaluare Schengen în toate domeniile de politică relevante. Comunicarea prezentată astăzi face bilanțul progreselor realizate în cadrul acestui proces de evaluare în toate domeniile relevante și confirmă îndeplinirea continuă a angajamentelor asumate de Croația în cursul negocierilor sale de aderare la UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: