29 aprilie, 2015

vestagerComisarul european Margethe Vestager a lansat miercuri o anchetă privind ajutoarele de stat pentru companiile de utilităţi, a treia iniţiativă importantă în domeniu, după anchetele împotriva Google şi a Gazprom.

Comisia anchetează acordarea subvenţiilor şi ajutoarelor de către guvernele naţionale companiilor furnizoare de energie electrică, măsurile naționale menite să asigure existența, în orice moment, a unei capacități adecvate de producție a energiei electrice pentru a se evita întreruperile (așa-numitele „mecanisme de asigurare a capacității”).

Din ce în ce mai multe state membre introduc mecanisme de asigurare a capacității pentru a încuraja investițiile în centralele electrice sau pentru a oferi stimulente astfel încât centralele să continue să funcționeze, cu scopul de a asigura faptul că, în orice moment, oferta de energie electrică răspunde cererii.


Comisia acceptă astfel de ajutoare dacă sunt îndeplinite câteva consiţii. În primul rând, statele membre trebuie să fie în măsură să demonstreze că măsurile sunt necesare.

În plus, acestea trebuie să garanteze că mecanismele de asigurare a capacității sunt concepute în așa fel încât să nu denatureze concurența pe piața unică a UE – de exemplu, acestea nu ar trebui nici să favorizeze în mod necuvenit anumiți producători sau anumite tipuri de tehnologie, nici să creeze bariere în calea fluxului de energie electrică dintre țările UE.

Ancheta Comisiei va urmări, inițial, colectarea de informații referitoare la un eșantion reprezentativ de state membre care au introdus mecanisme de asigurare a capacității sau au în vedere să introducă astfel de mecanisme. Aceste state sunt: Belgia, Croația, Danemarca, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Polonia, Portugalia, Spania și Suedia.

Comisia va trimite diverse seturi de întrebări autorităților publice și operatorilor de pe piață selectați inițial din  cele unsprezece țări din UE, va analiza apoi răspunsurile și va invita participanții să își prezinte observațiile referitoare la constatările sale preliminare înainte de sfârșitul anului 2015. Se preconizează publicarea rezultatelor finale la jumătatea anului 2016.


Prin intermediul acestei anchete, Bruxelles-ul vrea să înțeleagă mai bine mecanismele de asigurare a capacității care sunt deja puse în aplicare sau care sunt avute în vedere.

De asemenea, Comisia va evalua dacă există anumite caracteristici în conceperea mecanismelor de asigurare a capacității care denaturează concurența între furnizorii de capacitate sau constituie un obstacol în calea schimburilor comerciale transfrontaliere și va identifica aceste caracteristici.

Ce sunt mecanismele de asigurare a capacităţii

Mecanismele de asigurare a capacității sunt măsurile luate de statele membre pentru a garanta că oferta răspunde cererii de energie electrică pe termen mediu și lung. Acestea sunt concepute pentru a sprijini investițiile menite să acopere deficitele de capacitate previzibile și să asigure securitatea aprovizionării.

De regulă, mecanismele de asigurare a capacității oferă producătorilor de capacitate beneficii suplimentare, pe lângă veniturile obținute din vânzarea energiei electrice pe piață, în schimbul menținerii capacității existente sau al realizării de investiții în noi capacități necesare pentru garantarea securității aprovizionării cu energie electrică.

Mecanismele de asigurare a capacității pot sprijini, în principiu, nu numai producerea de energie, ci și măsurile de adaptare a cererii (de exemplu, stimulente oferite gospodăriilor și întreprinderilor pentru a-și reduce consumul de energie electrică în perioadele de vârf).

Într-un interviu pentru Politico, Margrethe Vestager afirmă că aceste mecanisme sunt legitime în unele state, unde există temeri privind asigurarea alimentării cu energie, din cauza lipsei de investiţii. Însă ţările ar trebui să exploreze posibilitatea de a-şi conecta sistemele energetice de cele ale statelor vecine, „întrucât este foarte puţin probabil ca ele să aibă momentul de vârf de consum la aceeaşi oră”.

Este pentru prima dată când Comisia a lansat o anchetă asupra unui întreg sector privind ajutoarele de stat. Chiar dacă executivul european are puteri în a investiga cartelurile şi abuzurile antitrust, a fost mult mai rezervată în a ancheta statele membre pentru acordarea de ajutor de stat.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: