luni

22 aprilie, 2024

12 septembrie, 2017

Comisia Europeană a analizat răspunsul autorităților de la Varșovia privind organizarea instanțelor ordinare și a decis inițierea celei de-a doua etape de constatare a neîndeplinirii obligațiilor de către Polonia.

Marți, Comisia a trimis guvernului PiS un aviz motivat în care își menține opinia potrivit căreia legea poloneză este incompatibilă cu dreptul UE, deoarece introducerea unor vârste de pensionare diferite pentru judecătorii femei și judecătorii bărbați (60, respectiv 65 de ani) reprezintă o discriminare a persoanelor pe criterii de gen.

De asemenea, executivul european își exprimă și îngrijorările de natură juridică în legătură cu faptul că independența instanțelor poloneze va fi subminată de puterea discreționară conferită ministrului justiției de a prelungi mandatul judecătorilor care au împlinit vârsta de pensionare și de a numi și demite președinții de instanță.


Aceste prevederi contravin articolului 19 alineatul (1) din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE), coroborat cu articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a UE, deoarece:

  • noile norme permit ministrului justiției să își exercite influența asupra judecătorilor, în special din cauza criteriilor vagi privind prelungirea mandatului acestora și din cauza lipsei unui calendar pentru luarea unei decizii privind această prelungire, subminându-se astfel principiul inamovibilității judecătorilor
  • puterea discreționară de a demite și a numi președinții de instanță permite ministrului justiției să exercite o influență asupra acestor judecători atunci când pronunță hotărâri în cauze care implică aplicarea dreptului UE.

Prin urmare, Comisia a trecut la următoarea etapă a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

Din acest moment, autoritățile poloneze au la dispoziție o lună pentru a lua măsurile necesare pentru a se conforma prezentului aviz motivat. Dacă autoritățile poloneze nu iau măsurile necesare, Comisia poate decide să înainteze cazul Curții de Justiție a UE.

La 26 iulie 2017, colegiul comisarilor a decis inițierea procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor imediat după intrarea în vigoare a legii privind componența instanțelor ordinare, care fusese deja adoptată de parlamentul polonez și urma să fie publicată în Monitorul Oficial al Poloniei.


Ulterior, după intrarea în vigoare a legii, care a avut loc la 28 iulie, Comisia Europeană a emis scrisoarea de punere în întârziere, în care erau expuse îngrijorările de natură juridică ale acesteia.

Autoritățile poloneze au comunicat răspunsul la 31 august 2017.

Procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor nu afectează dialogul cu Polonia privind statul de drept, lansat de Comisie în ianuarie 2016 și aflat în curs de desfășurare.

La 26 iulie 2017, Comisia a emis o recomandare complementară (a treia) privind statul de drept, care se referea, printre alte aspecte, și la legea menționată mai sus.

La 25 septembrie, prim-vicepreședintele Frans Timmermans va informa Consiliul Afaceri Generale, în numele Comisiei, în privința situației actuale a dialogului privind statul de drept. Statul de drept este una dintre valorile fundamentale pe care se întemeiază Uniunea Europeană, consacrată la articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: