vineri

3 mai, 2024

31 octombrie, 2019

Ziua de 1 noiembrie ar fi trebuit să marcheze un nou început pentru Uniunea Europeană: o nouă Comisie urma să își înceapă mandatul, într-o Uniune în care divorțul de Marea Britanie s-ar fi consumat.

În realitate, deasupra Bruxelles-ului domește incertitudinea. Instalarea Ursulei von der Leyen s-a amânat, cel puțin până la începutul lunii decembrie, dacă nu chiar până anul viitor. Iar Brexit s-a amânat din nou, oficial până la sfârșitul lunii ianuarie 2020.


În aceste condiții, Comisia lui Jean Claude Juncker intră de vineri într-un regim de ”interimat” – urmând să asigure doar gestionarea treburilor curente, într-un mod precaut astfel încât să fie sigură că nu își va pune succesorul în situații dificile.

Interimatul prelungește însă incertitudinea oficialilor UE în ceea ce privește carierele viitoare și blochează activitatea comunității lobby-iștilor din Bruxelles – consultanți, organizații comerciale și ONG-uri, care așteaptă instalarea noilor decidenți.

Mesaj adresat de Juncker întregului aparat de lucru

Președintele Jean Claude Juncker a explicate echipei sale noua realitate, pe 25 octombrie, într-o scrisoare obținută de Politico.

”La fel ca și în situații anterioare, competențele Comisiei în această perioadă se limitează la gestionarea afacerilor curente („affaires courantes” – original, n. red.), pe baza necesității de a asigura continuitatea în calitate de Comisie interimară.


În perioada următoare, vom continua activitatea zilnică de administrare a afacerilor publice, în conformitate cu regulile Uniunii, și de gestionare a dosarelor sau procedurilor în derulare, fără să afectăm însă deciziile politice anunțate de următoarea Comisie”, a transmis președintelui Juncker întregului aparat al Comisiei.

Cu alte cuvinte, întregii Comisii i se atrage atenția că este în funcție, dar că nu mai deține puterea în mod efectiv.

Un oficial al Comisiei a declarat Politico că întregului staff i s-a transmis să treacă, în general, pe ”modul silențios” și în special să evite să discute despre activitățile viitoare ale Comisiei.

Prima urgență organizatorică a noii Comisii: formarea echipei

Cel puțin trei posturi de comisari europeni mai trebuie ocupate după ce Parlamentul European a respins candidații inițiali ai Franței, României și Ungariei. Numărul posturilor vacante ar putea crește la patru, dacă Ursula von der Leyen va insista în continuare ca Marea Britanie șă își desemneze la rându-i un comisar, în ciuda mesajelor transmise de Londra că nu ia în calcul o nominalizare.

(Citiți și: ”Marea Britanie trebuie să nominalizeze un comisar european dacă se amână Brexit”)

Chiar dacă Franța și Ungaria par să își fi rezolvat problema, Thierry Breton, respectiv Olivér Várhelyi fiind deja nominalizați de cele două state și acceptați de către Ursula von der Leyen, noul termen dat pentru începerea mandatului comisiei (1 decembrie) este unul foarte strâns.

Noua echipă a Ursulei von der Leyen poate fi aprobată numai în sesiune plenară a Parlamentului European. Pentru luna noiembrie sunt prevăzute două asemenea sesiuni la Strasbourg. Prima se desfășoară între 13 și 14 noiembrie, dar programul aprobat nu conține un asemenea vot. Echipa von der Leyen poate fi însă aprobată în sesiunea plenarăcare  se organizează între 25 și 28 noiembrie.

Asta înseamnă, în primul rând, ca în următoarele 15 zile Ursula von der Leyen să primească, și să accepte, o nominalizare din partea României, apoi cele trei propuneri să treacă fără probleme de audierile din Parlamentul European.

Calendarul poate fi respectat numai dacă Parlamentul României instalează un nou guvern pe data de 4 noiembrie, sau dacă președintele și premierul interimar cad rapid de acord asupra unei nominalizări dacă Guvernul Orban nu trece de Parlament, fie din motive de procedură (ședință fără cvorum), fie din cauza lipsei majorității de minim 233 voturi necesare învestirii.

Prima urgență politică a noii Comisii: adoptarea noului Cadru Financiar Multianual

Impasul instituțional configurează și una dintre cele mai mari bătălii politice care se va purta la Bruxelles în 2020: următorul buget pe 7 ani al UE, cunoscut drept Cadrul Financiar Multianual.

Ursula von der Leyen a anunțat priorități politice care nu sunt cuprinse în proiectul existent și care vor necesita semnificative realocări financiare. Comisia Juncker a anunțat deja, de mircuri, prin vocea comisarului Oettinger, că nu se mai așteaptă ca acest buget să fie aprobat anul acesta, iar până la instalarea Comisiei von der Leyen liderii UE nu pot discuta oficial soluțiile de finanțare a noilor proiecte.

Cadrul Financiar Multianual prezent se termină în 2020, iar noua rețetă financiară trebuie rapid decisă pentru ca noile programe să fie operaționale din 2021.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: