Comisia Europeană va semna în curând un contract pentru achiziţionarea a 300 de milioane de doze din vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, a anunțat luni Ursula von der Leyen.
Anunțul vine la câteva ore după ce gigantul farma american și compania biotech germană au prezentat rezultatele testărilor clinice tocmai încheiate – eficiență record, cu 90% din persoanele imunizate după inocularea serului.
Statele Unite, Japonia şi Marea Britanie au anunţat și ele acorduri de aprovizionare cu Pfizer / BioNTech.
Comisia Europeană, care negociază cu producătorii de vaccinuri în numele statelor UE, a declarat în septembrie că a încheiat discuţii cu gigantul farmaceutic american Pfizer şi partenerul său german BioNTech cu privire la furnizarea a 200 de milioane de doze potenţiale de vaccin împotriva COVID-19, cu opţiunea de a cumpăra încă 100 de milioane.
„Comisia UE va semna în curând contractul cu ei pentru până la 300 de milioane de doze”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter, catalogând anunțul ca „vești bune”.
UE a mai semnat acorduri de achiziție cu AstraZeneca, Sanofi şi Johnson & Johnson pentru potenţialele lor vaccinuri împotriva COVID-19.
Cel puțin 12 vaccinuri anti-Covid se află în fază avansată a testărilor, iar câteva ar putea începe livrările cel târziu în primul trimestru din 2021, însă cel dezvoltat de Pfizer și BioNtech are cea mai mare eficiență.
Mai multe companii au început producția înainte de autorizare, iar dacă serul se va dovedi ineficient, dozele fabricate vor fi aruncate.
Primul vaccin cu eficiență de 90%
După autorizarea produsului Pfizaer – BioNTech, primele doze vor fi distribuite pentru personalul medical din diferitele state, acșiune ce se estimează că va avea loc până la sfârșitul anului.
Analiza arată o eficiență mult peste așteptările specialiștilor, în condițiile în care reglementatorii au declarat că vor adoptat orice vaccin cu eficiență de peste 50%, adică unul care proteja măcar jumătate din persoanele injectate.
“Astăzi este o zi măreață pentru știință și umanitate. Primul set de rezultate din Faza a 3-a de testare a vaccinului COVD-19 oferă dovada inițială privind abilitatea vaccinului de a preveni COVID-19”, a spus președintele și directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla.
Vaccinul a trecut de a treia și ultima fază a testelor clinice, testarea eficacității și siguranței la scară largă, teste realizate prin injectarea a 43.538 de persoane. Fiecare dintre acestea au primit două doze de ser ori două doze de placebo, efectul celor vaccinați fiind impresionant în opinia experților – 90% din cei care au primit vaccinul au dezvoltat anticorpi în 28 de zile de la injecție.
Testările vor continua până spre sfârșitul lunii noiembrie, pentru a finaliza partea de observații referitoare la siguranța administrării vaccinului, după care va fi depus dosar la autoritățile de reglementare.