sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 septembrie, 2021

Comisia Europeană a cerut marți Curţii de Justiţie a UE (CJUE) să impună sancțiuni financiare Poloniei din cauza continuării activităţii camerei disciplinare a Curţii Supreme, în pofida angajamentului Varșoviei de a o desființa. Disputa de lungă durată dintre executivul comunitar și Varşovia privind statul de drept trece astfel la un al nivel, scrie Reuters, citată de Agerpres.

„Sistemele de justiţie din Uniunea Europeană trebuie să fie independente şi corecte”, a transmis preşedinta CE, Ursula von der Leyen, într-o declaraţie scrisă prin care a fost anunțată decizia.

La mijlocul lunii iulie, CEJ a stabilit că respectiva camera disciplinară a Curţii Supreme din Polonia nu garantează imparţialitatea şi independenţa judecătorilor şi, prin urmare, încalcă legislaţia UE.


Comisia Europeană, care a iniţiat procedurile împotriva Varşoviei, a oferit Poloniei un termen de o lună să explice cum va implementa decizia CEJ, în caz contrar riscând sancţiuni financiare.

Guvernul polonez a transmis în urmă cu trei săptămâni că această cameră disciplinară va fi desfiinţată ca parte a unor reforme mai ample ale sistemului judiciar în lunile următoare, însă Comisia Europeană a acuzat marţi Varşovia că nu ia măsuri.

„Comisia cere Curţii să impună o penalizare zilnică Poloniei atât timp cât nu sunt implementate pe deplin măsurile impuse de decizia Curţii”, se arată în comunicatul Bruxellesului.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Comisia a trimis de asemenea Poloniei o scrisoare de notificare oficială pentru că nu s-a conformat deciziei Curţii Europene de Justiţie.


 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: