Comisia cere penalități pentru Polonia - nu a desființat Camera disciplinară
marți

19 octombrie, 2021

Comisia Europeană cere sancțiuni financiare pentru Polonia

7 septembrie, 2021

Comisia Europeană a cerut marți Curţii de Justiţie a UE (CJUE) să impună sancțiuni financiare Poloniei din cauza continuării activităţii camerei disciplinare a Curţii Supreme, în pofida angajamentului Varșoviei de a o desființa. Disputa de lungă durată dintre executivul comunitar și Varşovia privind statul de drept trece astfel la un al nivel, scrie Reuters, citată de Agerpres.

„Sistemele de justiţie din Uniunea Europeană trebuie să fie independente şi corecte”, a transmis preşedinta CE, Ursula von der Leyen, într-o declaraţie scrisă prin care a fost anunțată decizia.

La mijlocul lunii iulie, CEJ a stabilit că respectiva camera disciplinară a Curţii Supreme din Polonia nu garantează imparţialitatea şi independenţa judecătorilor şi, prin urmare, încalcă legislaţia UE.


Comisia Europeană, care a iniţiat procedurile împotriva Varşoviei, a oferit Poloniei un termen de o lună să explice cum va implementa decizia CEJ, în caz contrar riscând sancţiuni financiare.

Guvernul polonez a transmis în urmă cu trei săptămâni că această cameră disciplinară va fi desfiinţată ca parte a unor reforme mai ample ale sistemului judiciar în lunile următoare, însă Comisia Europeană a acuzat marţi Varşovia că nu ia măsuri.

„Comisia cere Curţii să impună o penalizare zilnică Poloniei atât timp cât nu sunt implementate pe deplin măsurile impuse de decizia Curţii”, se arată în comunicatul Bruxellesului.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Comisia a trimis de asemenea Poloniei o scrisoare de notificare oficială pentru că nu s-a conformat deciziei Curţii Europene de Justiţie.


 

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr