joi

25 aprilie, 2024

16 iunie, 2019

Comisarul pentru Buget, Günther Oettinger

Comisia Europeană le cere liderilor europeni să urgenteze negocierile pentru bugetul perioadei 2021-2027. Cu o săptămână înaintea summitului european de vară, Comisia avertizează că întârzierea va fi costisitoare pentru ţările membre şi păguboasă pentru beneficiarii direcţi, cum sunt studenţii, agricultorii sau cercetătorii, anunță Radio România.

Președintele Jean Claude Juncker a anunțat încă de anul trecut că își dorește ca următorul Cadru financiar Multianual să fie aprobat până la finalul mandatului său, dar discuțiile pe proiectul avansat de Comisie au fost blocate în 2019 odată cu apropierea alegerilor europene, în special din cauza incertitudinilor legate de rezultatul final al acestor alegeri

La trei săptămâni după aflarea rezultatelor, Comisia revine asupra acestei ultime priorități a mandatului Juncker și cere Consiliului o foaie de parcurs pentru viitorul Cadru Financiar Multianual, astfel încât în toamnă să se ajungă la un acord politic.


„Este nevoie de intensificarea eforturilor în această direcție” – spune comisarul european pentru buget, Günther Oettinger, care a apreciat munca celor trei președinții consecutive – Bulgaria, Austria și România – care au avansat foarte multe negocieri.

Datorită bunei colaborări, am ajuns la acorduri parțiale pe douăsprezece dosare sectoriale, iar pe mai mult de 16 negocierile pot începe – mai preciza comisarul european, care a subliniat că cel mai important în acest moment este un acord asupra cadrului general, la care trebuie să se ajungă cât mai repede posibil.

Argumkentele Comisiei:

Adoptarea la timp a bugetului înseamnă crearea de zeci de mii de locuri de muncă în domeniul cercetării, începând chiar din 2021.


Peste 100.000 de proiecte ale politicii de coeziune vor demara la timp, iar 40 de mii de tineri vor avea posibilitatea să se angajeze în acțiuni de solidaritate.

Un buget adoptat cât mai repede înseamnă de asemenea protejarea granițelor Uniunii Europene împotriva traficului, contrabandei și fraudei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: