sâmbătă

27 iulie, 2024

23 iulie, 2024

Guvernele care decid să utilizeze programe de supraveghere intruzive – cum ar fi Pegasus al israelienilor NSO Group – „nu pot face asta într-un mod care subminează eficacitatea legislației UE” privind protecția datelor și confidențialitatea. Această indicație este conținută într-un proiect de comunicare al Comisiei Europene, scris ca răspuns la un raport al comisiei Parlamentului European privind programele spyware.

Securitatea națională, scrie Politico, a fost folosită drept scuză de către unele guverne ale UE care au folosit programe spion pentru a colecta informații de pe telefoane și alte dispozitive aparținând avocaților, jurnaliștilor și chiar politicienilor din opoziție.

Statele (cunoscute) care au folosit Pegasus

În Spania, cel puțin 65 de politicieni separatiști catalani au fost vizați de programe spion.


În Grecia, un scandal a izbucnit când guvernul a recunoscut că a ascultat telefonul unui lider al opoziției.

Există, de asemenea, cazuri în Polonia și Ungaria de utilizare a programelor spion împotriva activiștilor și jurnaliștilor.

„Simplul fapt că securitatea națională este în joc nu face ca dreptul UE să fie inaplicabil”, este opinia Comisiei.

Este pentru prima dată când Comisia ia o poziție cu privire la programele spion. Inițial, acest răspuns trebuia să fie publicat în iunie, dar data publicării a fost amânată.

Comisia vede totuși un beneficiu al utilizării programelor spion dacă oferă ”garanții adecvate”


„Atunci când este supusă unor condiții și garanții adecvate, utilizarea software-ului de supraveghere intruziv de către autoritățile de securitate națională sau de aplicare a legii poate servi la protejarea obiectivelor importante de interes public general într-o societate democratică”, se arată în document.

„Cu toate acestea, utilizarea necorespunzătoare a acestuia poate submina sau chiar distruge funcționarea corectă a proceselor democratice sub învelișul apărării lor… software-ul de supraveghere intruziv are ca rezultat o interferență gravă cu drepturile fundamentale și, prin urmare, trebuie controlat cu strictețe”, a spus acesta.

Comisia nu ia măsuri împotriva statelor care au utilizat abuziv tehnologia

În timp ce guvernul Statelor Unite a emis ordine executive care includ pe lista neagră anumite companii de spyware, Comisia nu a răspuns încă la solicitarea Parlamentului de a elabora o propunere legislativă sau de a mustra țările pentru utilizarea abuzivă a tehnologiei.

Proiectul de comunicare propune mai multe „garanții și condiții minime” care ar trebui implementate „indiferent de scopul supravegherii”.

Acestea includ asigurarea că o instanță sau un organism independent a autorizat supravegherea în prealabil și excluderea utilizării programelor spion pentru jurnalişti. Ar fi nevoie de verificări ale datelor care sunt prelucrate și că există încă un motiv valabil pentru supraveghere. De asemenea, sugerează informarea persoanelor aflate sub supraveghere.

Avertisment: Guvernele nu pot „denatura” conceptul de infracțiune gravă

„Probabil, unul dintre cele mai importante drepturi ale persoanelor este dreptul de a fi informați că au fost supuși utilizării unui software de supraveghere intruziv odată ce amenințarea care a declanșat utilizarea acestuia a trecut”, se spune în proiectul de comunicare.

Comisia a spus că utilizarea programelor spion pentru aplicarea legii ar trebui să se limiteze la infracțiuni grave, cum ar fi abuzul sexual asupra copiilor, crima, spălarea banilor, traficul de droguri și corupția.

Guvernele nu pot „denatura” conceptul de infracțiune gravă pentru a se abate de la legislația UE. „Sfera de aplicare a cerințelor referitoare la menținerea securității naționale nu poate fi determinată unilateral de fiecare stat membru, fără niciun control din partea instituțiilor UE”, se mai arată în document.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: