vineri

29 martie, 2024

15 februarie, 2022

Autoritatea europeană de supraveghere a protecţiei datelor (EDPS) a cerut marţi interzicerea softului Pegasus, ce permite spionarea prin intermediul telefoanelor, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Utilizarea programului Pegasus, care a fost deja folosit pentru spionarea spionarea telefoanelor unor jurnalişti, politicieni, militanţi pentru drepturile omului şi şefi de companii din diverse ţări, poate conduce la ”un nivel fără precedent de indiscreţie, capabil să interfereze cu cele mai intime aspecte ale vieţii noastre cotidiene”, avertizează EDPS.

”O interdicţie asupra dezvoltării şi a desfăşurării în UE a spyware-ului cu capacitatea lui Pegasus ar fi cea mai eficientă opţiune pentru a ne proteja drepturile şi libertăţile fundamentale. În centrul dezbaterii asupra unor instrumente precum Pegasus nu trebuie să se afle doar utilizarea tehnologiei, ci şi importanţa pe care o acordăm dreptului la intimitate”, a explicat EDPS.


Software-ul Pegasus, dezvoltat de compania israeliană NSO, nu poate fi vândut decât statelor, iar aceste vânzări trebuie să obţină undă verde din partea unei comisii speciale a Ministerului Apărării israelian responsabilă cu aprobarea vânzărilor de arme.

După ce este instalat într-un telefon mobil, Pegasus permite accesul la mesagerie şi la datele utilizatorului şi poate activa aparatul de la distanţă pentru capturi de sunet sau imagini.

Israelul a devenit ţinta presiunilor globale referitoare la acuzaţia că software-ul Pegasus a fost folosit abuziv de unele guverne străine pentru a spiona activişti pentru drepturile omului, jurnalişti şi politicieni.

NSO a menţionat că nu poate confirma sau infirma vreun actual sau potenţial client pentru Pegasus. Grupul israelian a precizat că îi este imposibil să opereze software-ul după vânzarea acestuia către un client guvernamental.


Anchete publicate în 2021 de un consorţiu de 17 media internaţionale, condusă de gruparea nonprofit Forbidden Stories, ce are sediul al Paris, au dezvăluit că softul dezvoltat de NSO a permis spionarea telefoanelor unor jurnalişti, activişti, oameni politici – inclusiv şefi de stat – şi şefi de companii în diferite ţări.

De fiecarea dată când i s-a cerut să răspundă public în legătură cu aceste operațiuni, NSO Gropu a spus că nu este responsabilă de felul în care clienţii săi îi folosesc produsele.

Apple a dat în judecată NSO Group, deținătorul Pegasus, pentru spionaj guvernamental şi atacarea utilizatorilor produselor sale.

Apple cere, în primul rând, ca firma israeliană să fie făcută responsabilă de atacurile realizate cu spyware-ul Pegasus pe care l-a vândut, și, de asemenea, să fie interzis prin hotărâre judecătorească accesul NSO Group la produsele Apple.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: