joi

28 martie, 2024

30 martie, 2015

fratii-miculaÎn urma unei investigații amănunțite, Comisia Europeană a ajuns luni la concluzia că suma plătită de România către doi investitori suedezi drept despăgubiri ca urmare a anulării unei scheme de ajutor pentru investiții încalcă normele UE privind ajutoarele de stat. ”Beneficiarii trebuie să ramburseze toate sumele deja primite, care sunt echivalente cu cele acordate în cadrul schemei de ajutoare care a fost anulată”, anunță un comunicat al Comisiei.

Decizia Comisiei pune România într-o situație paradoxală, în contextul în care statul a pierdut, în 2013, un proces intentat de frații Micula la instanța comercială din washington tocmai din cauza acestor ajutoare de stat. Potrivit unor surse din Ministerul de Finanțe, până în prezent, frații Micula au executat statul român, în baza deciziei emise de instanța din Washington, cu aproximativ 10 milioane de euro, bani din conturile Ministerului Finanțelor poprite de suedezii care au renunțat la cetățenia română.

Istoricul afacerii

În decembrie 2013, statul român a pierdut la Tribunalul Arbitral de la Washington procesul cu frații Micula, fiind condamnat să plăteasca daune de aproape 800 de milioane de lei (178 de milioane de euro) din bugetul statului. În decembrie 2014, frații Micula au pus poprire pe conturi ale Ministerului de Finanțe și sechestru pe o parte din acțiunile statului la Petrom.


Povestea acestor datorii începe în 1998, când printr-o ordonanță a Guvernului Radu Vasile se stabileau așa-numitele zone defavorizate din țară, în care se acordau o serie de facilități pentru investițiile nou create: scutiri de taxe vamale și de TVA pentru utilaje, restituirea taxelor vamale pentru materiile prime, scutirea de la plata impozitului pe profit și altele. Între aceste zone defavorizate s-a numărat și zona Nucet din Bihor, unde Ioan și Viorel Micula, fugiți din România în anii 80 și reîntorși ca cetățeni suedezi în anii 90, au pus bazele unor companii din industria alimentară.

În 2005, la semnarea Tratului de aderare a României la Uniunea Europeană, zonele defavorizate și-au pierdut statutul, iar frații Micula au dat statul în judecată pretinzând daune pentru lipsa de transparență și lipsa de protecție a investițiilor pe care le-au făcut în România.
Frații Micula au profitat și de un acord semnat în 2002 între România și Suedia pentru protejarea investițiilor străine, semnat din partea României de ministrul Industriilor Dan Ioan Popescu.
Fără a consulta Comisia Europeană, fostul ministru al Bugetului Liviu Voinea, a luat după hotărârea instanței comerciale din Washington decizia de compensare parțială cu una dintre firmele deținute de frații Micula: European Food.

Ministrul Bugetului a șters o datorie de 78 de milioane de euro a acestei firme, impozite și taxe restante, în contul unei părți din obligațiile decise la Washington.
Serviciile juridice (unul dintre avocații statului român fiind Ana Diculescu Șova, mama fostului ministru al Transporturilor, Dan Șova) și expertizele solicitate de statul român au costat bugetul peste 12,5 milioane de euro, fără TVA.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: