vineri

26 aprilie, 2024

4 decembrie, 2013

Comisia Europeană a sancţionat 8 bănci internaţionale importante cu amenzi în valoare totală de 1,712 miliarde euro, pentru că au participat la activităţi de tip cartel prin care au manipulat indicii de dobândă pe piaţa interbancară EURIBOR şi LIBOR, anunță miercuri un comunicat al CE.

Patru dintre aceste bănci au fost sancționate pentru participare la un cartel privind derivativele financiare pe dobânzile la euro, iar șase au participat la unul sau mai multe carteluri bilaterale legate de dobânzile la yen, moneda japoneză.

„Şocantă în scandalurile LIBOR şi EURIBOR nu este doar manipularea indicilor, investigată de autorităţi din toată lumea, ci şi colaborarea între bănci, care se presupune că ar fi concurente. Decizia de azi trimite un mesaj clar că CE este determinată să combată și să sancționeze aceste carteluri din sectorul financiar. Competiția sănătoasă și transparența aupiețele financiare să funcționeze normal, în serviciul economiei reale, nu în interesul câtorva”, a declarat Joaquin Almunia, vicepreşedinte CE pentru concurenţă, citat în comunicat.


Cartelul din zona derivativelor pe dobânzile la euro, în care au fost implicate Barclays, Deutsche Bank, RBS and Société Générale, a operat în perioada septembrie 2005 – mai 2008, cu scopul de a distorsiona cursul normal al indicatorilor în funcţie de care sunt stabilite preţurile acestor derivate. Traderi de la diferite bănci au discutat cifrele transmise de aceste instituţii financiare pentru calcularea indicelui EURIBOR, şi strategiile de trading şi de stabilire a preţurilor, spune comunicatul CE.

Investigația a început în octombrie 2011, iar procedurile au fost deschise în martie anul acesta. Barclays Bank nu a fost sancționată deoarece beneficiază de imunitate, potrivit unei reglementări europene, pentru că a dezvăluit Comisiei existența cartelului.

Banca franceză Societe Generale a fost amendată cu 445,8 milioane euro pentru participarea la activităţi de tip cartel în zona derivatelor financiare pe dobânzile interbancare la euro.

Deutsche Bank a fost amendată cu un total de 725,3 de milioane euro, cea mai aspră sancțiune, din care 445,8 milioane de euro – pentru manipularea dobânzilor la euro, iar 259,5 milioane de euro – pentru neregulile constatate în zona dobânzilor la yen.


Royal Bank of Scotland (RBS) a fost sancţionată cu 391 milioane euro, din care 131 de milioane euro pentru nereguli în zona pieţei euro, iar 260 de milioane euro pentru influenţarea dobânzilor la yen.

Băncile americane JPMorgan Chase şi Citigroup au de plătit amenzi de 79,9 milioane de euro, respectiv 70 de milioane de euro, pentru manipularea dobânzilor la yen.

Casa de brokeraj RP Martin, cu sediul la Londra, a fost amendată cu 247.000 de euro, pentru participarea la manipularea dobânzilor la yen.

Amenzile au fost reduse cu 10% după ce băncile au căzut la înţelegere cu CE.

Deutsche Bank, RBS şi Societe Generale au mai primit o reducere a amenzilor, întrucât au colaborat cu anchetatorii.

În cadrul aceleiași investigații s-au mai deschis procedurile și împotriva Crédit Agricole, HSBC and JPMorgan, investigația fiind una standard, după ce instituțiile respective au refuzat înțelegerea propusă de Comisia Europeană.

Activitățile de tip cartel de pe piața derivatelor privind dobânzile interbancare la yen au fost constatate în perioada 2007 – 2010. Și aici, traderii se informau reciproc în legătură cu datele transmise de acestea în vederea stabilirii indicilor LIBOR pentru yen.

Au fost acuzate, la acest capitol, UBS, RBS, Deutsche Bank, Citigroup şi JPMorgan, plus casa de brokeraj RP Martin, care a facilitat colaborarea, potrivit comunicatului Comisiei.

Citigroup, Deutsche Bank, RBS şi RP Martin au primit amenzi reduse datorită cooperării cu anchetatorii, pe lângă diminuarea cu 10% a sancţiunilor, ca urmare a acceptării înțelegerii cu CE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: