fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

OECD: Ravagiile pe care le-a făcut criza Covid în segmentul IMM-urilor la nivel mondial

Peste un sfert (26%) din cele peste 30.000 de IMM-uri din întreaga lume ce au participat la un sondaj OECD au declarat închiderea activității între… Mai mult

20.07.2020

La obiect

Ce verifică ANAF la retailerii online, în cadrul campaniei de colectare de venituri care să compenseze stimulentele acordate HoReCa

Direcția de Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF are în derulare mai multe controale în domeniul comerțului electronic. Vizați sunt operatorii care nu sunt înregistrați corespunzător,… Mai mult

20.07.2020

Analiză

Datoria publică, la pragul de 40%. Câteva observații tehnice relevante pentru deciziile de politică economică

Nivelul datoriei publice calculată oficial de Ministerul Finanțelor pentru luna mai 2020 a crescut până la 39,9%, în condițiile în care s-a depășit pragul de… Mai mult

19.07.2020

Chestiunea

Discuția a început: cum folosim cele 33 de miliarde pentru a ne racorda la proiectele UE. ”Economia viitorului post-COVID”

Șansa României de-a folosi ”cu cap” cele 33 de miliarde de auro alocate de la UE pentru relansarea economiei și pentru strategia post-Covid este să… Mai mult

15.07.2020

Comisia Europeană acuză oficial Gazprom de încălcarea regulilor antitrust ale UE. Replica Gazprom

de Anne-Marie Blajan 22.4.2015

vestagerComisia Europeană a acuzat miercuri oficial Gazprom – principalul furnizor de gaz în Europa – că a încălcat regulile comunitare antitrust, se arată într-un comunicat al CE. Instituţia comunitară argumentează că Gazprom şi-a folosit puterea de piaţă pentru a face presiuni asupra companiilor şi guvernelor europene.

În urma investigației desfășurate de Comisie, opinia preliminară a acesteia este că Gazprom împiedică concurența pe piețele aprovizionării cu gaze din opt state membre: Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia.

În urma anchetei, Comisia constată că gigantul energetic rus aplică o strategie abuzivă pe aceste pieţe:

  • Gazprom impune restricții teritoriale în cadrul acordurilor de aprovizionare încheiate cu angrosiști și cu anumiți clienți industriali din țările menționate anterior.

Printre aceste restricții se numără interdicțiile de export și clauzele care impun utilizarea gazelor achiziționate pe un anumit teritoriu (clauzele de destinație).

Gazprom a recurs și la alte măsuri care au împiedicat fluxul transfrontalier de gaze, cum ar fi impunerea obligației ca angrosiștii să obțină acordul Gazprom pentru a putea exporta gaze și refuzul acesteia, în anumite situații, de a schimba locul în care ar trebui să fie livrate gazele. Comisia consideră că aceste măsuri împiedică schimburile comerciale libere de gaze în cadrul Spațiului Economic European (SEE);

  •  Aceste restricții teritoriale au dus la creșterea prețurilor gazelor și i-au permis companiei Gazprom să aplice o politică de prețuri neloială în cinci state membre: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Comisarul Vestager a arătat că diferenţa de preţ în unele state faţă de altele a ajuns chiar şi la 40%.

Compania rusă a impus angrosiștilor prețuri care sunt semnificativ mai mari în comparație cu costurile suportate de Gazprom sau cu prețurile de referință.

Aceste prețuri neloiale sunt generate, parțial, de formulele de stabilire a prețului utilizate de Gazprom, care indexează prețurile gazelor indicate în contractele de aprovizionare pe baza prețului unui coș cu produse petroliere, oferind astfel Gazprom avantaje nejustificate asupra clienților săi;

  •  Comisia mai arată că este posibil ca Gazprom să profite de poziția sa dominantă pe piață prin condiționarea furnizării de gaze către Bulgaria și Polonia de obținerea unor angajamente de altă natură din partea angrosiștilor în ceea ce privește infrastructura de transport al gazelor.

De exemplu, furnizarea de gaze a fost condiționată de realizarea de investiții într-un proiect de gazoduct promovat de Gazprom sau de acceptarea consolidării controlului pe care Gazprom îl exercită asupra unui gazoduct.

„Menținerea unor piețe naționale ale gazelor separate a permis companiei Gazprom să impună prețuri pe care le considerăm, în această etapă, a fi neloiale. În cazul în care îngrijorările noastre sunt confirmate, Gazprom va trebui să facă față consecințelor juridice care decurg din comportamentul său”, a afirmat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.

gazprom si abuzuri

Anchetă începută în 2012 – procedurile următoare

Comisia a inițiat procedura oficială împotriva Gazprom în august 2012.

Comunicarea de miercuri a CE reprezintă o etapă oficială a investigațiilor realizate de Bruxelles în cazurile în care suspectează încălcarea normelor antitrust ale UE.

Comisia informează în scris părțile vizate cu privire la obiecțiile formulate împotriva lor, iar părțile pot răspunde în scris la acestea.

Reprezentanţii Gazprom pot examina documentele din dosarul întocmit de Comisie cu privire la investigație. Compania rusă  are acum la dispoziție 12 săptămâni pentru a formula un răspuns la comunicarea privind obiecțiile și poate solicita, de asemenea, o audiere pentru a-și prezenta argumentele. Comisia ia o decizie finală numai după ce părțile și-au exercitat dreptul la apărare.

Nu există niciun termen legal care trebuie respectat de serviciile Comisiei pentru finalizarea investigațiilor antitrust în cazurile de practici anticoncurențiale. Durata unei investigații antitrust depinde de o serie de factori, printre care se numără complexitatea cazului, măsura în care întreprinderea în cauză cooperează cu Comisia și exercitarea dreptului la apărare.

Replica Rusiei

Gazprom a respins, imediat după anunţul public al Comisiei, acuzaţiile şi a afirmat că se asteaptă ca acest caz să fie rezolvat la nivel interguvernamental.

„Gazprom consideră nefondate obiecţiile Comisiei Europene”, se arată într-o declaraţie a companiei ruse, în care reprezentanţii acesteia insistă că preţul şi politice gazprom sunt în concordanţă cu legislaţia comunitară.

În plus, gigantul energetic rus a arătat că a respectat legislaţia din statele în care a încheiat contracte şi standardele pe care le au şi alte companii de profil.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a insistat şi el asupra faptului că legile din statele membre şi comunitare au fost respectate la momentul încheierii contractelor.

„După ce UE a adoptat aşa-sizul pachet trei pentru energie au fost încercări şi ele continuă acum, de a aplica acele reguli retrospectiv şi retroactiv contractele vechi. Este absolut inacceptabil”, a afirmat ministrul rus.

decizie economică, o decizie politică

Comisarul Margarethe Vestager a insistat că această acuzare a gazprom şi această acţiune nu are niciun substrat politic, însă nu poate fi ignorat faptul că UE şi Rusia se află în relaţii recvi după invadarea Crimeei şi destabilizarea Ucrainei de către Rusia.

Preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a salutat decizia Comisiei afirmând că “era şantajului Kremlinului susţinut economic a ajuns la final”.

Totuşi, comisarul Vestager a subliniat că investigaţia a început dinaintea anexării Crimeei de către Rusia şi că, în ciuda faptului că unii vor citi ancheta şi în cheie politică, nu este una de acest gen.

„Până la urmă, cu această investigaţie care porneşte de la principii economice se rezolvă şi efectul politic al preţurilor practicate de Gazprom”, a comentat, pentru cursdeguvernare.ro, Otilia Nuţu, expert în energie la think-tank-ul Expert Forum. „Instrumentul economic rezolvă şi şantajul politic, pentru că Gazprom solicita preţuri mai mici prietenilor politici şi mai mari ţărilor neprietene”, afirmă expertul român.

Urmările investigaţiei Comisiei – ricoşeu în Ucraina

Gazprom a angajat, de ani buni, o companie de PR de la Bruxelles şi are o mulţime de lobby-işti în capitala Uniunii Europene. Potrivit EUobserver, aceştia au avut în zilele anterioare – când deja apăruse informaţia pe surse asupra deciziei de miercuri a Comisiei – întâlniri cu presa internaţională acreditată la Bruxelles.

Ei au afirmat că dacă Rusia va considera prea dură poziţie Comisiei, vor exista consecinţe în Ucraina.

G-Plus, firma de lobby angajată de Gazprom, le-a spus, informal, jurnaliştilor că gigantul rus este surprins de intenţiile Comisiei Europene, pentru că s-ar fi arătat dispus, săptămâna trecută, la rezolvarea pe cale amiabilă a situaţiei.

În plus, firma de lobby a arătat că Gazprom are un motiv în plus de nedumerire, cu atât mai mult cu cât a acceptat recent reducerea preţului la gaz pentru Ucraina până la sfârşitul lunii iunie şi fiindcă Rusia respectă acordurule Minsk II. Astea nu sunt decât semne de reapropiere a rusiei de Ue, argumenteazî reprezentanţii companiei ruse.

În schimb, dacă Rusia percepe ca dură poziţia Comisiei, atunci înţelegerea pentru Ucraina s-ar ptuea diminua, a avertizat Moscova.

Gazprom plăteşte firma de lobby cu 300.000-350.000 de euro pe an.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 22.4.2015

Lăsați un comentariu


Stiri

Guvernul continuă și în toamnă măsura de sprijin a părinților care stau acasă cu copilul dacă școala e închisă

Vladimir Ionescu

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că măsura de sprijinire a părinților care stau acasă cu copilul, în cazul închiderii școlii din cauza epidemiei de… Mai mult

Europa

Comisia Europeană a aprobat subvenția de 1 milion euro pentru Aeroportul Timișoara

Razvan Diaconu

Comisia Europeană a anunțat joi că a aprobat acordarea subvenției directe acordată de România, în valoare de aproximativ 4,8 milioane de lei (aproximativ 1 milion… Mai mult

Stiri

BNR, raport asupra inflației: Contracţia economiei în 2020, aproape de cea din 2009

Adrian N Ionescu

Riscurile de scădere a economiei sunt dominante, iar„revenirea economiilor, implicit şi a celei a României, este de aşteptat să fie una lentă”, chiar dacă nu… Mai mult

Stiri

Rusia, rol central în răspândirea dezinformărilor legate de coronavirus – raport al Departamentului de Stat

Iulian Soare

Rusia joacă un rol central în diseminarea știrilor false ce subminează încrederea populației în autorități în perioada pandemiei de coronavirus, potrivit raportului publicat de The… Mai mult

Stiri

Campanie susținută de grupul PPE din PE

Siegfried Mureșan: Cu ajutorul fondurilor europene, România a sprijinit pacienții, medicii din prima linie și angajații afectați de criza COVID-19

Vladimir Ionescu

Deputatul european Siegfried Mureșan, vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European responsabil pentru bugete, explică modul în care Uniunea Europeană a ajutat statele membre să… Mai mult

Stiri

Bugetul PNDL pe 2020 a fost depășit, 40% alocări suplimentare

Adrian N Ionescu

Guvernul dorește să aloce 500 de milioane de lei din fondul său de rezervă pentru finanţarea proiectelor din Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), etapele… Mai mult

Europa

Mike Pompeo – vizite în Cehia, Slovenia și Polonia pentru discuții legate de relocarea trupelor americane din Europa

Iulian Soare

Secretarul de stat american Mike Pompeo va merge, săptămâna viitoare, în câteva state central și est europene pentru a discuta detalii legate de redistribuirea trupelor… Mai mult