miercuri

24 aprilie, 2024

14 octombrie, 2020

Comisia Europeană a anunțat marți că a decis să prelungească cu 6 luni și să extindă domeniul de aplicare al Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat pentru a sprijini economia în contextul pandemiei.

România este unul dintre statele membre care va beneficia de decizia emisă marți din cauza faptului că cea mai consistentă parte a programului național nu a fost lansată până în prezent.

Cadrul privind ajutoarele de stat a fost adoptat la 19 martie 2020 și prevedea ca termen-limită de aplicare data de 31 decembrie 2020. Noul termen-limită este 30 iunie 2021, cu excepția secțiunii care permite acordarea de sprijin pentru recapitalizare, care poate fi utilizat până la 30 septembrie 2021.


Arianna Podesta, purtător de cuvânt al DG Concurență, a declarat pentru cursdeguvernare.roextinderea termenului-limită nu este automată, iar statele membre trebuie să notifice comisia în legătură cu nevoia de a aplica noul cadru temporat în termenul extins.

Guvernul a aprobat, în data de 31 iulie, OUG 130/2020 privind acordarea unor granturi pentru firmele afectate de criza Covid-19, din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operaţional Competitivitate 2014-2020. Ordonanța conține 3 tipuri de măsuri:

  • Granturi nerambursabile pentru capital de lucru, acordate sub formă de sumă forfetară, pentru IMM-uri/PFA-uri în valoare de 2.000 de euro (echivalent lei)
  •  Granturi pentru capital de lucru pentru IMM-uri acordate sub formă de sumă forfetară reprezentând 15% din cifra de afaceri înregistrată în anul 2019, dar nu mai mult de 150.000 de euro
  • Granturi pentru investiții în producție pentru IMM-uri, cuprinse între 50.000 de euro și 200.000 de euro;

Limita maximă a schemei generale de sprijin este de aproape un miliard de euro. Nu este vorba de ”bani noi”, ci de fonduri deja alocate în exercițiul 2014-2020 care pot fi ”mutate” către această nouă destinație.

Ministerul Economiei a lansat platforma de preînregistrare pentru toate cele trei tipuri de scheme, dar funcțională în acest moment este doar măsura granturilor pentru capital de lucru (2.000 euro) pentru IMM-uri/PFA-uri, care din miliardul atribuit schemei are buget de 100 milioane euro.


Celelalte două măsuri urmează, spun autoritățile, să fie lansate până la sfârșitul lunii octombrie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: