miercuri

17 aprilie, 2024

23 noiembrie, 2016

comisia-europeanaComisia Europeană (CE) a prezentat miercuri „un pachet cuprinzător de reforme pentru a consolida în continuare capacitatea de rezistență a băncilor din UE” la crize, potrivit anunţului oficial al CE.

Pachetul de reforme în cauză țintește completarea agendei de reglementare post-criză, astfel încât aceasta să abordeze „orice provocări deosebite la adresa stabilității financiare, asigurând, în același timp, capacitatea băncilor de a continua să sprijine economia reală”, se spune în documentul CE.

Observatorii consideră deja că pachetul de măsuri ale CE ar fi o „Biblie a băncilor”, prin care Comisia lansează „noi porunci pentru a salva băncile de cele mai rele păcate ale lor”, potrivit Politico.


„Comisia dorește să asigure contribuabilii europeni că nu vor mai fi în situația de a salva din nou băncile care intră în necazuri. (…) Va fi cel mai mare pachet de legi anunțat după ce politicienii din Europa și SUA s-au grăbit să salveze anumite băncil, în urma crizei financiare globale din 2008 – 2009”, după criteriul „prea mari ca să cadă” (too big to fail), observă editorialistul politico.eu.

Elementele cheie ale pachetului de reforme propus de CE sunt:

  • Măsurile pentru creșterea rezistenței instituțiilor financiare din UE și consolidarea stabilității lor financiare
  • Măsurile de îmbunătățire a capacității de creditare a băncilor, pentru a sprijini economia UE
  • Măsurile pentru a stimula rolul băncilor în dezvoltarea piețelor de capital din UE, în special a caracteristicilor de adâncime şi lichiditate ale acestora

Detalii

În fapt, Comisia Europeană a pus în circulaţie proiectul unor seturi de standarde de siguranță bancară „pentru a evita apelul la banii contribuabililor, în cazul în care se produce un dezastru în sectorul financiar”.

Măsurile propuse de Comisia Europeană:

  • Se introduc mai multe cerinţe de adecvare a capitalului la risc, în măsură să reflecte cu mai mare acuratețe riscurile reale la care se expun băncile. Sunt stabilite praguri pentru: rata de multiplicare, rata de finanțare netă, niveluri  minime de capital care țin de capacitatea totală absorbție a pierderilor.
  • Măsurile de îmbunătățire a capacității de creditare a băncilor, pentru  consolidarea capacității de a împrumuta IMM sau de a finanța proiecte de infrastructură.
  • Măsurile pentru creşterea rolului băncilor în dezvoltarea pieţelor de capital. Propunerile vizează, de asemenea, reducerea costurilor de emisiune / deținere a unor instrumente financiare.

În context, Politico amintește de schimbarea mecanismelor de salvare a băncilor de tip „bail in” cu bani de la clienți, în „bail in” cu banii acționarilor.

Altfel spus, în loc să se taie din datoriile băncilor către clienți, pentru a se salva băncile trebuie să ceară acționarilor bani pentru recapitalizare.

Astfel de reglementări au fost implementate de anul trecut, dar „acum sunt restructurate pentru a stimula  emisiunea de obligațiuni în euro de către cele mai mari bănci din UE”.

„Noile reguli sunt importante, dar probabil, nu vor elimina în întregime riscul unor viitoare crize bancare”, notează la rândul său editorialistul de la Politico, care amintește că acum câțiva ani, au fost puse în joc trilioane de euro – bani publici, pentru a salva de la faliment bănci considerate „prea mari pentru a cădea”.

Propunerile CE vor ajunge spre aprobare la Parlamentul European.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: