duminică

26 mai, 2024

22 decembrie, 2016

Comisia-Europeana1Comisia Europeană (CE) a adoptat miercuri un pachet de măsuri destinate să consolideze capacitatea UE de a lupta împotriva finanțării terorismului și a crimei organizate, potrivit eubusiness.com.

Propunerile vor consolida cadrul juridic al UE de combatere a spălării banilor, de control al fluxurilor de numerar ilicite și de înghețare și confiscare a bunurilor ilicite.

Pachetul de măsuri constă în trei noi acte legislative, menite să facă mai eficace demersurile transfrontaliere în interiorul UE şi în afara acesteia:

  • O directivă privind incriminarea spălării banilor va stabili norme comune minime în ceea ce privește definirea infracțiunilor și a sancțiunilor în domeniul spălării banilor.Normele sunt menite să faciliteze demersurile autorităților judiciare în cazurile complexe de spălare a banilor și să sporească eficacitatea autorităților.
  • Un regulament privind recunoașterea reciprocă a înghețării şi confiscării activelor va face posibilă prevenirea utilizării de către criminali și teroriști a fondurilor lor.
  • În fine, normele actuale privind fluxutrile de numerar prin UE va fi actualizat, pentru a oferi autorităților vamale posibilitatea extinderii ariei de acțiune, atunci când există indicii că fluxurile de numerar sunt legate de activitatea infracțională.

Comisia Europeană (CE) şi-a propus, astfel, să asigure un „răspuns european puternic și coordonat în lupta împotriva finanțării terorismului și a criminalității organizate”, potrivit sursei citate.

„Trebuie să ne asigurăm că avem instrumentele potrivite pentru a detecta și a opri fluxurile financiare suspecte și pentru a sprijini o mai bună cooperare între autorități, astfel încât să putem proteja mai bine securitatea cetățenilor europeni”, a declarat prim-vicepreședintele CE Frans Timmermans.

„Ne propunem ca spălarea banilor să facă obiectul unor sancțiuni penale eficiente în întreaga UE, prin înghețarea și confiscarea activelor de natură criminală, punând capăt fluxurilor de numerar suspecte la frontiera UE”, a declarat vicepreședintele Valdis Dombrovskis.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: