duminică

28 aprilie, 2024

25 noiembrie, 2020

A treia emisiune de obligaţiuni realizată miercuri de Comisia Europeană a fost suprasubscrisă de peste 13 ori și s-a încheiat cu atragerea unor resurse de 8,5 miliarde de euro, pentru finanțarea programului SURE al UE, potrivit unui comunicat al Executivului european.

Programul SURE este destinat finanțării măsurilor de menţinere a nivelului de ocupare a forţei de muncă din țările membre, în condițiile pandemiei coronavirus.

Prin primele două emisiuni s-au obținut de pe piață 17, respectiv 14 miliarde de euro și astfel, în total, s-a asigurat 39,5% din bugetul programului SURE, prin care se acordă credite statelor membre beneficiare, la dobânda la care se împrumută Comisia Europeană.


A treia emisiune de obligaţiuni a constat într-o singură tranşă de obligațiuni cu maturitatea în noiembrie 2035, și la un preț competitiv, aferent unui randament negativ, de -0,102%. Asta înseamnă că pentru fiecare 102 euro împrumutați, Comisia Europeană plătește doar 100 de euro.

De asemenea, statele beneficiare vor rambursa mai puțin decât au primit, a mai explicat Comisia.

(Citiți și: „UE a vândut obligațiuni de 14 mld. euro pentru finanțarea programului SURE”)

Este cea mai mare tranzacţie pe 15 ani efectuată de un emitent supranaţional, potrivit sursei citate.

România urmează să primească banii

De această a treia emisiune vor beneficia 15 state membre ale UE, până la sfârşitul lunii noiembrie.


Până în prezent, Comisia a acordat credite de 31 de miliarde de euro pentru 10 state membre ale UE în urma primelor două emisiuni din cadrul instrumentului SURE: Croaţia, Cipru, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovenia şi Spania.

România ar trebui să primească „în zilele următoare” o primă tranșă, în valoare de 3 miliarde de euro, în cadrul Programului SURE, potrivit ministrului de Finanțe Florin Cîțu.

(Citiți și: „3 miliarde euro – credit cu dobândă 0 pentru România în cadrul Programului SURE”)

Comisia va continua să emită obligaţiuni în cadrul instrumentului SURE al UE în 2021, până la plafonul maxim disponibil de 100 de miliarde de euro.

În 2021 Comisia urmează, de asemenea, să lanseze operaţiuni de împrumut în cadrul NextGenerationEU, instrumentul temporar de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro, pentru a susține „construcția unei Europe mai verzi, mai digitale şi mai reziliente”, mai spune sursa citată.

Emisiunea inaugurală a așa numitelor „obligațiuni sociale” ale UE a avut loc în 20 octombrie și a constat în două serii, una de de 10 miliarde de euro fiind scadentă în octombrie 2030, iar alta de 7 miliarde de euro în 2040. Ambele au fost suprasubscrise de peste 13 ori, ceea ce a permis o tranzacţionare la preţuri avantajoase.

În octombrie a fost premiera absolută: prima emisiune de obligațiuni UE

A doua emisiune, din 10 noiembrie, a avut o valoare totală de 14 miliarde de euro, constând în două serii: una de 8 miliarde de euro fiind scadentă în noiembrie 2025, iar cealaltă de 6 miliarde de euro în noiembrie 2050. Suprasubscrierile au depăşit de 13 şi, respectiv, de 11,5 ori oferta disponibilă.

Fondurile atrase vor fi transferate statelor membre beneficiare sub formă de împrumuturi, pentru a le ajuta să acopere costurile legate în mod direct de finanţarea sistemelor naţionale de şomaj tehnic şi a unor măsuri similare, puse în aplicare ca răspuns la pandemie.

Acum, „pentru a treia oară, am primit un vot puternic de încredere şi sprijin din partea investitorilor. Am încredere că vom continua în acelaşi spirit în 2021, atât în cadrul SURE, cât şi în cadrul NextGenerationEU, împrumutând fonduri şi reutilizându-le pentru o Europă mai bună”, a declarat comisarul Johannes Hahn, responsabil pentru Buget şi Administraţie.

Băncile care au coordonat a treia emisiune au fost Citigroup, HSBC, J.P. Morgan, LBBW şi Société Générale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: