joi

15 august, 2024

25 noiembrie, 2020

România urmează să primească de la Uniunea Europeană o primă tranșă, în valoare de 3 miliarde de euro, în cadrul Programului Sure. Banii urmează să vină zilele viitoate, a anunțat Florin Cîțu, Ministrul de Finanțe, pe Facebook.

„În câteva zile prima tranşă din instrumentul SURE- 3 miliarde euro !!!! Uniunea Europeană a acordat României în cadrul instrumentului SURE, conform cererii părţii române, un împrumut în valoare de cca. 4,1 mld. euro pentru susţinerea a 9 măsuri adoptate de Guvernul României în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19”, a scris Florin Cîțu pe contul de socializare.

Guvernul va folosi aceste sume pentru finanțarea deficitului bugetar, a precizat ministrul: „banii sunt folosiţi pentru a finanţa deficitul bugetar apărut în urma creşterii cheltuielilor bugetare cu şomajul tehnic, programul flexibil de muncă şi alte măsuri similare menite să  protejeze angajaţii şi/sau persoanele care desfăşoară o activitate independentă, precum şi pentru finanţarea, în subsidiar a unor mãsuri legate de sănătate, în special la locul de muncă”.


Potrivit acestuia, „împrumutul este acordat la aceiaşi termeni financiari la care Comisia s-a împrumutat de pe piaţă – cupon 0%”.

„Prima tranşă din acest împrumut, în valoare de 3 mld. euro şi cu maturitate de 14,5 ani urmează a fi disponibilizată României în zilele următoare”, a precizat Cîţu.

Emisiuni de eurobonduri pentru finanțarea Programului Sure

Pe 7 octombrie, Uniunea Europeană anunța un plan amplu de emisiune de obligațiuni, al cărui scop era finanțarea, pe de o parte, a programului SURE, prin care statele membre pot beneficia de credite pentru protejarea locurilor de muncă amenințate de pandemie.

Pe de altă parte, emisiunile vor finanța fondul de redresare, în valoare de 750 de miliarde de euro.


Randamentele mici la care se împrumută blocul comunitar rezolvă o mare problemă cu care se confruntă spațiul european: aceea că statele cele mai îndatorate din regiune au de asemenea acces la cele mai mari costuri.

Emisiunile de obligațiuni vor conduce la creșterea încrederii investitorilor în stabilitatea și activele blocului european, declara, la încuputul lunii octombrie, Peter Chatwell, directorul de strategie al Mizuho International Plc, pentru Bloomberg.

Anul viitor, Uniunea Europeană va emite obligațiuni în valoare de 200 de miliarde de euro, devenind unul dintre cei mai importanți jucători la nivel european. Până acum, Uniunea Europeană a emis bonduri în valoare de 50 de miliarde de euro, majoritatea banilor fiind utilizați pentru a acorda împrumuturi Irlandei și Portugaliei, în timpul crizei datoriilor suverane.

„Nu doar că investim miliarde de euro pentru a salva locurile de muncă și pentru a reduce impactul pandemiei la nivel social, dar facem acest lucru și apelând la o emisiune de bonduri sociale. Aceasta le va permite investitorilor să contribuie la eforturile noastre”, a declarat Ursula von der Layen, șefa Comisiei Europene.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: