luni

22 aprilie, 2024

26 mai, 2015

agricultura-romaniaEruComisia Europeană a adoptat marţi programul de dezvoltare rurală (PDR). Documentul stabileşte prioritățile României pentru utilizarea celor aproximativ 9,5 miliarde EUR din fondurile publice disponibile pentru perioada 2014-2020. Din această sumă, 8,1 miliarde euro sunt din bugetul UE,  din bugetul UE, iar 1,34 de miliarde de euro o reprezintă cofinanţarea naţională. Din suma primită de la UE, plăţile directe reprezintă 112,3 milioane de euro.

Programul de dezvoltare rurală al României se concentrează în principal asupra a 3 domenii prioritare:

  • promovarea competitivității și restructurarea în cadrul amplului sector agricol din România;
  • protecția mediului și schimbările climatice;
  • stimularea dezvoltării economice, crearea de locuri de muncă și o calitate mai bună a vieții în satele din România.

În cadrul primei priorități, „Competitivitatea sectorului agricol și exploatarea forestieră durabilă”, PDR va sprijini modernizarea a aproximativ 3 400 de ferme și cooperative, dezvoltarea a peste 30 000 de ferme mici, precum și instalarea în zona rurală și începerea activității pentru peste 9 400 de tineri fermieri.


În ceea ce privește prioritatea „Refacerea, conservarea și consolidarea ecosistemelor legate de agricultură și silvicultură”, peste 1,3 milioane ha de teren agricol (peste 10 %) și peste 800 000 ha de pădure (12 %) vor beneficia de plăți pentru a sprijini biodiversitatea și pentru a promova practicile ecologice de gestionare a terenurilor. Alte 4,7 milioane de hectare vor beneficia de sprijin pentru a preveni abandonarea terenurilor și eroziunea solului.

Competențele în domeniul agricol vor fi consolidate prin formarea a aproximativ 184 000 de persoane, în cadrul celor două priorități menționate anterior.

În ceea ce privește prioritatea „Incluziune socială și dezvoltare locală în zonele rurale”, se vor crea aproape 27 000 de locuri de muncă în zonele rurale și vor fi sprijinite crearea și dezvoltarea a 3 000 de întreprinderi neagricole. Aproximativ 27% din populația rurală va beneficia de investiții de îmbunătățire a infrastructurii rurale.

 


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: