sâmbătă

20 aprilie, 2024

6 martie, 2020

Comisia Europeană (CE) a acceptat angajamentele operatorului reţelei naţionale de transport de gaze naturale, Transgaz (TGN), de a pune la dispoziţie anumite capacităţi minime de export prin punctele de interconectare cu reţelele din Ungaria şi Bulgaria.

Angajamentele asumate de TGN au survenit  în urma unei proceduri oficiale de investigare de către CE a posibilei încălcări de către operatorul magistralelor de gaze române a normelor UE antitrust, prin restricționarea exporturilor de gaze naturale din România.

„În temeiul normelor antitrust ale UE, Comisia Europeană a conferit angajamentelor propuse de Transgaz un caracter obligatoriu din punct de vedere juridic” spune un comunicat al CE.


Comisia Europeană (CE) mai spune că „societatea va pune la dispoziția pieței capacități semnificative de gaze naturale, în regim de capacități ferme, pentru a fi exportate din România către statele membre învecinate, în special către Ungaria și Bulgaria”.

Angajamentele Transgaz după investigația CE

Compania română s-a angajat:

  • „să pună la dispoziție capacități minime de export de 1,75 miliarde de metri cubi pe an la punctul de interconectare dintre România și Ungaria (Csanádpalota). Această capacitate este echivalentă cu aproximativ o șesime din consumul anual de gaze naturale al Ungariei;
  • să pună la dispoziție capacități minime de export la un nivel total de 3,7 miliarde de metri cubi pe an în două puncte de interconectare dintre România și Bulgaria (Giurgiu/Ruse și Negru Vodă I/Kardam). Această capacitate acoperă mai mult de jumătate din consumul anual de gaze naturale al Bulgariei și al Greciei;
  • să se asigure că tarifele pe care le va propune autorității române de reglementare în domeniul energiei (ANRE) nu vor diferenția între piața de export și cea internă, evitându-se astfel tarifele de interconectare care fac exporturile neviabile din punct de vedere comercial;
  • să se abțină de la utilizarea oricăror alte mijloace de obstrucționare a exporturilor”, spune comunicatul CE.

Aceasta este versiunea finală a angajamentelor TGN, după ce Comisia a efectuat un teste de piață și cerut modicifarea unor angajemante inițiale.

Miza BRUA: Transgaz va avea termene limită


Versiunea finală a angajamentelor prevede o capacitate suplimentară semnificativă față de versiunea testată de piață, în special pentru Ungaria, prin includerea capacităților avute în vedere pentru tronsonul românesc din prima fază a proiectului privind gazoductul Bulgaria-România-Ungaria-Austria („BRUA”).

„În consecință, participarea societății Transgaz la acest proiect va fi, de asemenea, supusă unor termene-limită obligatorii din punct de vedere juridic”, mai spune CE.

Transgaz s-a văzut nevoită să amâne cu un an, până la sfârțitul lui 2020, finalizarea Fazei ! a construcției BRUA pe teritoriul românesc.

Angajamentele finale rămân în vigoare până la 31 decembrie 2026. Un administrator-supraveghetor va fi însărcinat cu monitorizarea aplicării și respectării angajamentelor.

Ce a investigat Comisia Europeană

Comisia Europeană (CE) a anunțat, în iunie 2017, lansarea unei proceduri oficiale de evaluare a suspiciunilor că Transgaz ar fi încălcat normele antitrust ale UE prin restricționarea exporturilor de gaze naturale din România.

CE a suspectat Transgaz că „ar fi recurs la astfel de restricționări”, bazându-se pe faptul că:

  • „societatea a investit insuficient în construirea infrastructurii pentru exporturile de gaze naturale sau că a întârziat construirea acestei infrastructuri;
  • societatea a aplicat tarife de interconectare care au făcut ca exporturile de gaze naturale să fie neviabile din punct de vedere comercial;
  • societatea a invocat argumente tehnice nefondate ca pretext pentru restricționarea exporturilor.

„Aceste restricții ar fi putut menține sau crea bariere în calea circulației transfrontaliere a fluxurilor de gaze naturale din România – unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale din UE – către Ungaria și Bulgaria, contrar obiectivului unei uniuni integrate a energiei, în care energia circulă liber între statele membre, pe baza forțelor concurențiale și a celei mai bune utilizări posibile a resurselor”, mai explică CE.

Prin noile angajamente ale TGN, „se va promova astfel circulația liberă și la prețuri competitive a fluxurilor de gaze naturale în Europa de Sud-Est, un pas înainte către o piață europeană unică a energiei”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv al CE, responsabil cu politica în domeniul concurenței.

Oficialul european a mai invocat faptul că angajamentel Transgaz sunt în concordanță cu obiectivul final al unui mix energetic fără emisii, în conformitate cu Pactul ecologic european.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: