Summit UE - Ucraina. Mutarea-surpriză: misiune militară europeană la Kiev
joi

2 decembrie, 2021

Summit UE-Ucraina – Mutarea-surpriză: misiune militară europeană la Kiev

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 octombrie, 2021

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, se află marți la Kiev pentru al 23-lea summit UE-Ucraina.
Cei doi se vor întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, având o conferință de presă programată mai târziu, potrivit agendei oficiale.

În context, o precizare importantă: UE are în vedere să trimită o misiune militară în Ucraina.
Acestă decizie este analizată în urma misiunii UE de „cercetare a faptelor” trimisă în Ucraina luna trecută, în baza unei cereri făcute de guvernul ucrainean, care a solicitat ajutor pentru „profesionalizare militară”.

Comitetul politic și de securitate va discuta problema luna viitoare. De asemenea, UE dorește să încurajeze cooperarea în materie de securitate cibernetică și amenințări hibride.


La întâlnirea cu președintele Zelenski, potrivit Politico, liderii europeni vor să discute despre progresul Ucrainei în implementarea reformelor judiciare și a măsurilor anticorupție. Ambele sunt condiții ale Acordului de asociere UE-Ucraina, care a intrat în vigoare în 2017. Dar, în ciuda eforturilor depuse de președintele Ucrainei, au existat întârzieri semnificative la ambele capitole.

Bruxelles -ul mai dorește ca autoritățile de la Kiev să accelereze reforma Curții Constituționale. Charles Michel și Ursula von der Leyen vor evidenția, de asemenea, eșecul Consiliului Judecătorilor de a numi membri judiciari în Consiliul de Etică al țării. Luna trecută a existat încă o nouă întârziere în numirea unui nou șef al Procuraturii anticorupție.

UE mai cere Ucrainei, de asemenea, o mai bună guvernanță corporativă a întreprinderilor de stat.

Ucraina are un punct principal de discutat: energia. În timp ce oficialii UE au declarat că Comisia Europeană este „pregătită să colaboreze cu Ucraina” în ceea ce privește preocupările de securitate energetică, ”elefantul din cameră” rămâne proiectul Nord Stream 2.


Ucraina a fost furioasă de decizia Germaniei de a continua proiectul gazoductului, care va lăsa Ucraina în afara rutelor de aprovizionare a Occidentului cu gaze. Un oficial al Consiliului European a declarat Politico că liderii UE vor discuta „absolut toate preocupările legate de aprovizionarea cu gaze”, inclusiv să stabiliaescă ce se poate face pentru a crește fluxurile către Ucraina în caz de urgență.

O serie de anunțuri importante sunt așteptate după summit-ul Ue – Ucraina. Unul dintre cele mai importante se referă la includerea Ucrainei în rutele aeriene low-cost operate de companii europene. Șeful Ryanair, Michael O’Leary, afirma luna trecută că dorește ca compania sa să se ”extindă agresiv” în Ucraina.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Sunt așteptate și confirmări ale implicării Ucrainei în programele Horizon și Creative Europe, decizie care ar impulsiona proiecte ucrainene culturale, de cercetare și de știință.

Deși ambele părți analizează progresele Ucrainei în implementarea acordului de asociere, o analiză oficială va fi publicată abia anul viitor.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 88 al revistei (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare: Din cele 192 de pagini, 22 sunt alocate unei serii de analize care focalizează pe marea problemă...

rrr