10 septembrie, 2012

O delegație de experți ai Comisiei de la Veneția ( Comisia Europeană pentru Democrație și Drept) face luni și marți o vizită în România, pentru a formula un punct de vedere referitor la situația de după criza politică și la Ordonanțele de Urgență emise de guvernul Ponta care au vizat Curtea Constituțională.

Prina întâlnire ai reprezentanților Comisiei a fost cu conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). „Discuţiile au vizat aspecte privind recentele evoluţii din România şi consecinţele acestora asupra sistemului judiciar. Experţii Comisiei au fost informaţi în legătură cu poziţia adoptată de Consiliul Superior al Magistraturii faţă de unele ingerinţe ale politicului la adresa autorităţii judecătoreşti”, se arată într-un comunicat de presă al CSM, care a fost reprezentat de președintele Alina Ghica și vicepreședintele Oana Schmidt Hăineală.

„Concluzia principală este că într-un fel sau altul instituţiile româneşti rezistă presiunii politice. Ele au reuşit să rămână în interiorul misiunii fiecăreia, dacă discutăm despre Curtea Constituţională, Procurorul General sau DNA. Acesta este un motiv de satisfacţie pentru mine (…) Aceste evenimente ne-au dat ocazia să constatăm această realitate, chiar dacă este surprinzătoare pentru mulţi oameni, este o confirmare că România este un stat de drept, în care instituţiile pot acţiona atunci când se întâmplă abuzuri politice”, a declarat preşedintele Băsescu la întâlnirea cu reprezentanții Comisiei.


În timpul crizei politice, Curtea Constituțională a României a cerut în două rânduri sprijinul Comisiei de la Veneția. Prima oară, atunci când liderii USL au anunțat că vor înlocui pe membrii Curții, iar ministrul de Justiție de atunci (actualul ministru de Externe) Titus Corlățean, formulase sesizări împotriva judecătorilor Curții, de la care sperau decizii care să-i avantajeze în tentativa de-a-l demite pe Traian Băsescu.

A doua sesizare pe care a făcut-o Curtea din Românie a fost în 7 august, după referendum, din cauza presiunii care se exercita asupra judecătorilor Curții privind validarea sau invalidarea referendumului din 29 iulie.

Comisia de la veneția a reacționat în ambele rânduri, cerând autorităților să respecte statul de drept și instituțiile în funcțiune.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: