miercuri

6 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 noiembrie, 2017

FOTO: rador.ro/radio craiova

Firmele care realizează venituri până la 1 milion de euro, au un capital social de minim 45.000 de lei şi cel puţin doi angajaţi pot opta între impozitul pe profit şi impozitul pe cifra de afaceri, potrivit unui amendament la proiectul de lege de aprobare a OUG 79/2017 de modificare a Codului fiscal, adoptat de Comisia de buget a Senatului.

Comisia de buget a Senatului a acordat miercuri, cu 6 voturi pentru şi 2 abţineri, raportul de admitere „cu amendamente” a proiectului de lege, potrivit Agerpres.

„Au fost câteva amendamente făcute pe fond la OUG 79. Este o zonă foarte sensibilă. Sub acest plafon, de 1 milion de euro, cum spunea şi Ministerul de Finanţe, se află marea parte a companiilor, cam 96% din companiile din ţară. Şi, sigur, marea parte a companiilor româneşti. Atunci, am considerat că este corect să opteze companiile pentru una dintre cele două variante: fie impozitul pe profit, fie pe cifra de afaceri şi în anumite condiţii: să aibă un capital social de minim 45.000 de lei şi să aibă minim doi angajaţi”, a explicat, miercuri, Eugen Teodorovici, preşedintele Comisiei de buget a Senatului.


Senatorul a mai argumentat că, „ştim foarte bine, sunt foarte multe companii care nu au niciun angajat declarat şi prin această măsură scoatem la lumină undeva la 200.000 de locuri de muncă” , a mai spus Eugen Teodorovici, după dezbaterea proiectului de aprobare a OUG 79/2017 referitoare la modificarea Codului fiscal.

Alt amendament al comisiei vizează majorarea plafonului de deductibilitate la cheltuielile cu dobânda de la 200.000 euro, cum stabilise Executivul, la 3 milioane de euro.

„Un alt amendament a fost legat de transpunerea Directivei Europene 1164, pentru că modul în care ea s-a transpus în OUG 79 a fost, zic eu, un mod brutal de schimbare în piaţa din România. Niciunul dintre celelalte state europene cu o economie dezvoltată n-a plafonat atât de jos acest nivel al dobânzilor deductibile. Ceea ce, repet, crea o piedică în calea celor care vor să investească în România”, a adăugat Eugen Teodorovici.

De asemenea, alt amendament se referă la reţinerea la sursă a impozitului aferent câştigurilor obţinute din jocurile de noroc.


„A fost o propunere venită din ambele părţi – şi cei care sunt în zona jocurilor de noroc, şi cei de la Finanţe, chiar dacă doamna secretar de stat a spus că e nevoie de un punct de vedere de la Ministerul de Finanţe. Este o chestiune mai veche şi care reglează un lucru normal: cei care sunt organizatori să facă acele reţineri şi le virează după aceea statului fără să stea Fiscul după fiecare suma infimă, să-şi pună în lucru şi oamenii, şi maşinile, şi tot ce mai au acolo”, a arătat senatorul citat.

OUG 79/2017 referitoare la modificarea Codului fiscal va intra în dezbaterea plenului Senatului, în calitate de primă cameră sesizată.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: